Pagina de istorie: Află ce legătură există între Universitatea Harvard și Turda

În 8 septembrie 1636, era fondată una dintre cele mai bune universități din lume, după unii, chiar cea mai bună universitate din lume. Este vorba de Universitatea Harvard, fondată în orășelul Cambridge din colonia britanică Massachusetts din America de Nord, scrie RFI în Pagina de istorie.

Universitatea Harvard s-a născut din dorința membrilor elitei coloniale britanice de a avea o instituție de învățământ superior în America de Nord.

Modelul noii universități americane a fost reprezentat de Universitatea Cambridge, iar curricula universității britanice a fost adaptată după cerințele cultelor protestante care doreau să își formeze personalul de cult în noua instituție de învățământ superior.

Printre cultele care au contribuit la fondarea noii universități s-a numărat Biserica Unitariană, un cult religios fondat de principele Transilvaniei, Ioan Sigismund Zapolya, la Turda, în 1568.

Universitatea Harvard nu a fost afiliată nici unuia dintre numeroasele culte protestante din America de Nord, însă, multă vreme, a rămas un bastion al anglo-saxonilor protestanți.

Noua universitate a fost botezată după un cleric protestant, John Harvard, care a contribuit la fondarea universității cu o sumă însemnată, de 779 de lire sterline și care și-a lăsat moștenire universității bogata sa bibliotecă, ce însuma peste 400 de volume.

Până în anul 1708, toți președinții universității au fost și clerici protestanți. Treptat, universitatea a început să devină tot mai deschisă și celor care nu erau adepții puritanismului protestant, iar de-a lungul anilor a devenit o citadelă a elitelor din Boston.

Calitatea învățământului a început să crească, iar în secolul al XIX-lea, Universitatea Harvard putea să rivalizeze cu marile universități europene.

Citiți întregul articol pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment