Ziua în care Mihai I a fost uns rege și în care Carol al II-lea își făcea bagajele

În data de 6 septembrie s-au împlinit exact 80 de ani de când Regele Mihai I s-a urcat a doua oară pe tronul României. Află din Pagina de istorie a RFI amănunte despre cum a avut loc această a doua încoronare, dar și sub ce auspicii.

La începutul lui septembrie 1940, România se afla într-o situație fără ieșire: principalele state aliate ale sale de până atunci, Cehoslovacia, Polonia, Franța, fuseseră ocupate de Germania nazistă, iar Iugoslavia, celălalt aliat important, era condusă de un guvern pro-german. România fusese deja constrânsă să cedeze Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța în favoarea Uniunii Sovietice, iar Transilvania de Nord, Ungariei.

Context istoric

În acest context, Adolf Hitler făcea presiuni pentru a înlocui regimul autoritar al lui Carol al II-lea, un rege pro-englez și pro-francez, cu o dictatură de extremă-dreapta în toată regula, condusă de oamenii fideli naziștilor. Cei agreați de Adolf Hitler aveau să fie generalul, la vremea aceea, Ion Antonescu și Garda de Fier, formațiune violent antisemită, totalitară, care adoptase crima drept mijloc de luptă politică.

În septembrie 1940, Ion Antonescu l-a silit pe regele Carol al II-lea să abdice la doar o zi după ce regele îi încredințase generalului respectiv puteri depline, pentru a salva România. Carol al II-lea a plecat atunci în ultimul său exil, care s-a încheiat odată cu moartea sa, în 1953.

A doua urcare pe tron

Pe tronul României a urcat, din nou, fiul său, Regele Mihai I, care nu împlinise, încă 19 ani. Era cea de-a doua domnie  a lui Mihai I, pentru că el mai domnise și între 1927-1930, imediat după moartea bunicului său Regele Ferdinand I. Însă prima lui domnie lui fusese marcată de tutela unui consiliu de regență, pentru că Mihai era minor.

De data aceasta, Mihai I era un rege care domnea simbolic și care nu avea, în realitate, nicio putere. Martorii oculari relatează că în dimineața zilei de 6 septembrie 1940, la Palatul Regal au venit Patriarhul ortodox Nicodim și prim-ministrul Ion Antonescu. Regele Mihai I a depus jurământul pe o cruce adusă de Patriarhul Nicodim, în timp ce, într-o încăpere alăturată, Carol al II-lea își făcea bagajele.

Citește mai mult pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment