Tradițiile din Zona Munților Apuseni, finanțate de Ministerul Culturii VEZI cu cât

Încă un proiect de anvergură, derulat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Cluj a primit finanțare de la Ministerul Culturii.

Prin proiectul ,,MĂRIȘENII – proiect de coeziune locală și promovare internațională a patrimoniului imaterial”, instituția face cunoscut, pe plan internațional, patrimoniul cultural imaterial din România, iar pentru cultura tradițională din Zona de Munte a județului Cluj propune soluții de dezvoltare, în armonie cu ceea ce strămoșii au păstrat, creat și au lăsat ca moștenire descendenților, patrimoniu care joacă un rol important în modelarea viitorului.

Proiectul, în valoare totală de 109.651 lei, beneficiază de o susținere financiară nerambursabilă din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) de 87.366 de lei și se desfășoară pe durata a opt luni (februarie – septembrie 2023).

Prin intermediul acestuia se dorește ca tradițiile din Zona Munților Apuseni să aibă viitor, printre care și asigurarea continuității obiceiului „Corindatul Junilor” („colindatul de ceată bărbătească”), înscris în lista UNESCO în anul 2014, prin transmiterea lor către tânăra generație, la nivelul comunității din Mărișel. Pentru aceasta a fost identificat un grup de 30 de elevi dornici să învețe obiceiurile și datinile locale. Astfel, prima parte a proiectului vizează facilitarea dialogului între generații. Pentru locuitorii comunei Mărișel, proiectul reprezintă o ocazie de coagulare culturală, „păstrătorii tradiției” fiind un exemplu pentru comunitate. Grupul folcloric „Mărișana” (membri cu vârsta între 40 și 70 de ani) și elevii Școlii Gimnaziale „Pelaghia Roșu” vor interacționa direct, în cadrul unor ateliere de obiceiuri, meșteșuguri, joc tradițional, povești și muzică tradițională. Prin acestea, cei vârstnici vor transmite direct cunoștințele către elevii dornici să afle mai multe despre patrimoniul cultural din localitatea lor. De asemenea, în cadrul atelierelor sunt implicați specialiști cu experiență internațională în dezvoltarea artistică a grupului folcloric, pentru ca, în viitor, ansamblul să fie capabil de a reprezenta România pe plan internațional, cu succes.

Cea de-a doua parte a proiectului urmărește promovarea internațională a elementelor de patrimoniu cultural imaterial din România. Este vorba despre cele înscrise pe lista UNESCO, în Inventarul elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial, dar și de valorile locale care aspiră la o cunoaștere națională sau internațională. Promovarea va fi realizată prin intermediul unor expoziții, pliante, broșuri, filme documentare și un site web, primul din România dedicat exclusiv patrimoniului cultural imaterial.

Astfel, în luna august 2023, în Cracovia, Polonia, va fi vernisată o expoziție multimedia. Totodată, aici, în cadrul unui eveniment cultural, va fi proiectat filmul documentar-etnografic, intitulat „Corindatul Junilor”, realizat de CJCPCT Cluj în campaniile de cercetare, cu subtitrare în engleză și în poloneză.

Proiectul este derulat în parteneriat cu Școala Gimnazială „Pelaghia Roșu” din Mărișel, Consulatul Onorific al României la Cracovia, Polonia, mai multe instituții de cultură, cercetători şi specialişti din diferitele domenii ale culturii tradiţionale.

Pe termen scurt și mediu, acest proiect contribuie la diversificarea activităților de promovare internațională a patrimoniului cultural imaterial din România, iar pe plan local diversificarea ofertei culturale și educative din județul Cluj.

Proiectul „MĂRIȘENII – proiect de coeziune locală și promovare internațională a patrimoniului imaterial” nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Related posts

Leave a Comment