Tot mai multe acțiuni de împădurire în județul Cluj

Ultimii ani au adus acțiuni consistente de împădurire în județul Cluj. Practic, în ultimii cinci ani, suprafețele împădurite au fost mai mari decât ceel defrișate legal sau ilegal. De foarte multe ori, acțiunile de împădurire au pornit din societatea civilă, însă și autoritățile, precum și universitățile s-au implicat în acest demers.

Una dintre cele mai active organizații în domeniul împăduririlor este Clubul Alpin Român. În acest an, voluntarii organizației au participat la o acțiune de împădurire din Valea Firii, de pe teritoriul comunei Mărgău. Este vorba de o zonă greu accesibilă, afectată de doborâturi de vânt, unde împăduririle sunt necesare pentru păstrarea biodiversității. Acțiuni notabile au fost organizate, în repetate rânduri, și de Tășuleasa Social. Această organizație s-a concentrat în zona Câmpiei Transilvaniei, în comuna Tritenii de Jos, în condițiile în care mai puțin de 1 la sută din suprafața acestei localități este împădurită.

O altă organizație activă este Beard Brothers, care a plantat o suprafață de 5,5 hectare în satul Maia. Bărboșii au mobilizat 400 de voluntari. Echipa care organizează festivalul Electric Castle a organizat împăduriri în comuna Bonțida, iar Asociația CERT Transilvania în satul Bunești. De asemenea, în satul Câmpenești, acțiunea de împădurire este organizată de Asociația Plantează în România, pe un teren care a fost afectat de un incendiu.

Par inițiative disparate, însă există și un proiect de coordonare, pornit de la președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. Acesta a realizat un parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, care vizează plantarea unui milion de puieți până în anul 2031. Există șanse ca acest prag să fie atins mai devreme.

Related posts

Leave a Comment