Toamna Muzicală Clujeană în amintirea lui Ştefan Ruha

Ediţia din acest an a festivalului Toamna Muzicală Clujeană va începe pe data de 2 octombrie, la Casa de Cultură a Studenţilor cu un spectacol de muzică ce va aduce pe scena muzicală armoniile sacre din liturghia compusă de Josef Haydn şi poemul simfonic „Aşa grăit-a Zarathustra”, de Richard Strauss. Concertul îl va avea la pupitru pe dirijorul titular al Filarmonicii clujene, maestrul Nicolae Moldoveanu, si ca invitaţi, pe soliştii Irina Iordăchescu, Liliana Mattei Ciuca, Adorjan Pataki şi Florin Estefan.Deschiderea oficială va fi precedată de un moment inedit. Este vorba de o discuţie a muzicienilor Filarmonicii „Transilvania” cu publicul meloman clujean, în obişnuita sala de spectacole de la Casa de Cultură a Studenţilor, locul unde Filarmonica a fost primită pentru a-şi susţine concertele simfonice. Întâlnirea va avea loc de la ora 18.00, cu oră înainte de concertul de deschidere a festivalului.

Un moment deosebit al ediţiei din acest an a Festivalului Toamna Muzicală Clujeană este un recital de muzică de film, susţinut de ansamblul Trio Contraste. Ansamblul, format din Ion Bogdan Ştefănescu la flaut, Sorin Petrescu la pian şi Doru Roman la percuţie, va susţine un concert cu muzica de pe coloana sonoră a filmului „Tabu”, cu Violeta Dinescu, la Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, miercuri, 7 octombrie, de la ora 19.00.

Organizatorii festivalului au pregătit şi un concert „in memoriam” dedicate vilonistului clujean Ştefan (Istvan) Ruha. Concertul omagial va fi dirijat de maestrul Cristian Mandeal, dirijorul Filarmonicii naţionale “George Enescu” din Bucureşti şi fost dirijor al Filarmonicii clujene, în anii ’80. Solistul invitat al serii va fi violonistul Andrei Agoston, fost elev al Ştefan Ruha, care va interpreta concertul pentru vioară în Re major de Piotr Ilici Ceaikovski.

Related posts

Leave a Comment