Tesla Group deschide o fabrică de baterii la Brăila – Investiția este imensă

Tesla Group, o companie cehă din domeniul producției de baterii și sisteme energetice (a nu se confunda cu gigantul american Tesla – n.r.), va ridica o fabrică de producție baterii pentru stocarea energiei la Brăila, inclusiv baterii auto, o investiție de 90 de milioane euro care va fi inaugurată peste doi ani, în 2024.

Amplasamentul fabricii va fi în Parcul Industrial din Perimetrul 2 al Zonei Libere Brăila (concesionat de Element Industrial Eli Parks), iar investiția va genera inițial, potrivit primarului, 200 de locuri de muncă, preponderant ingineri, pentru care recrutarea va începe în toamna lui 2023. Ulterior, 600 de angajați ar putea ajunge să lucreze aici.

„Nivelul de poluare este unul inexistent ca urmare a tehnologiilor moderne, inovative și a faptului că celulele pentru baterii (care reprezintă componenta chimică) se vor importa din Asia, nu se vor produce la Brăila. Fabrica de la Brăila va fi o investiție 100% verde care nu va presupune procese chimice. Această investiţie într-o fabrică va aduce în zona noastră o tehnologie foarte modernă şi va oferi locuri de muncă în industria viitorului”, a precizat edilul Viorel Marian Dragomir.

„Brăila este un oraș extrem de bine poziționat geografic, care are deschidere la Dunăre, într-o zonă care unește Muntenia, Moldova și Dobrogea. Pe lângă discuțiile purtate cu autoritățile locale, se vede o efervescență a investițiilor în Brăila. Brăila nu este un oraș lipsit de o viziune de dezvoltare pentru viitor. Vorbim despre proiecte importante, cum este podul de la Brăila, care va face legătura cu Dobrogea, vorbim despre drumul expres Brăila – Galați, despre investițiile din port. Pentru noi, pentru activitatea pe care o desfășurăm, conexiunile rutiere sunt importante. Avantajul competitiv este faptul că Brăila este un port maritim la Dunăre, fapt care ne ajută să aducem materia primă și, ulterior, să expediem mult mai ușor produsele realizate la fabrică. Producția noastră se adresează într-o proporție foarte mică pieței din România. Piața de desfacere a Tesla este o piață globală – Orientul Mijlociu, Africa, Asia sau Statele Unite. Acestea sunt câteva dintre argumente. Și Zona Liberă este un argument puternic pe care s-a mers, este un avantaj din punct de vedere al bussines-ului”, au declarat, la rândul lor, reprezentanții Tesla Group – Lichardus Dusan – fondator owner, Marijnene Johannes Antonie Marinus, fondator, și Horia Grigorescu, director general România.

Dusan Lichardus este fondator și președinte al Tesla Group. În descrierea sa de pe Linkedin, acesta se prezintă astfel: „Gestionez proiecte internaționale din punct de vedere tehnic și financiar de mai bine de 16 ani. În prezent, construiesc o companie de top integrată pe verticală care produce energie electrică descentralizată și furnizează servicii avansate de stocare a energiei și de echilibrare a rețelei.”

Noi suntem Tesla, brandul original din fosta Cehoslovacie – până să existe Tesla din America. Am preluat companiile din grup, le-am revitalizat și le-am pus pe o direcție profitabilă, ca să putem face și investiții. Am dezvoltat parcuri și instalații fotovoltaice în România încă din anul 2010. Continuăm toate aceste investiții pentru că vedem în România un potențial foarte mare pe zona energiei regenerabile. Fabrica din Brăila este doar un pas natural de a aduce producția de baterii de stocare a energiei electrice în România. Azi, avem activități de producție în Slovacia. (…) Produsele care vor ieși pe ușile fabricii din Brăila sunt mult mai avansate decât cele din Slovacia. Vor fi sisteme utilizate pentru zona rezidențială, comercială și chiar industrială. (…) Ce facem diferit prin fabrica din Brăila este tehnologia pe care o implementăm. Mergem un pas mai departe în sensul că fabrica Tesla se va ocupa inclusiv de realizarea modulelor de baterii, module care sunt o componentă importantă a soluțiilor de stocare a energiei electrice, inclusiv în industria auto. (…) Avem ambiția de a fi prima giga-fabrică care se canalizează cel mai mult pe zona soluțiilor de stocare a energiei, nu doar pe zona bateriilor pentru mașinile electrice. Noi nu suntem un jucător în piața automobilelor electrice, ci un jucător, o companie importantă, care se dezvoltă pe zona de energie. Decizia de a investi la Brăila într-un domeniu de viitor poate să transforme cu adevărat și să genereze, în cascadă, foarte multe investiții în domeniul energiei regenerabile. Suntem conștienți că investiția pe care o facem poate genera un bulgare de zăpadă pozitiv astfel încât să se dezvolte industrii pe orizontală și, inclusiv, să pună România pe harta industriilor de înaltă tehnologie”, a declarat CEO-ul Tesla Group.

 

Related posts

Leave a Comment