Peste 620 de români care aveau bilete la curse Blue Air au cerut până marți noaptea ajutorul Ministerului de Externe pentru a fi ajutați să se întoarcă în țară. Pasagerii care au făcut aceste solicitări sunt în prezent Cehia, Cipru, Portugalia sau Spania.
Românii care au rămas blocați în străinătate vor fi repatriați cu avioane TAROM. MAE a anunțat că cetățenii români aflați în străinătate, afectați de anularea recentă a zborurilor companiei Blue Air, își pot notifica situația și se pot adresa Ministerului Afacerilor Externe fie contactând cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României din statul în care se află (https://econsulat.ro/Home/DateDeContact), fie contactând Centrul de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate, telefonic la numărul de mobil 0040751084537 sau prin email la adresa callcenter@mae.ro.
Compania aeriană Blue Air a anunțat marți că va suspenda toate zborurile până luni, 12 septembrie, din cauza faptului că toate conturile i-au fost blocate. Peste 3.000 de pasageri sunt afectați.
Probleme și la Cluj
Totuși, pe orarul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, marți 6 septembrie 2022, sunt cinci zboruri anulate ale companiei Blue Air, cu destinațiile Heraklion și București, ambele dus-întors și Valencia – cu plecare de la Cluj.
”Din păcate, această blocare a tuturor conturilor bancare ale Blue Air a venit la scurt timp după declaraţiile publice şi instigările directe de „nu mai cumpăra bilete Blue Air” propagate în spaţiul public de către un reprezentant cu rang înalt al Statului Româm, respectiv Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) statului român, au condus la:
– Distrugerea semnificativă a încrederii pasagerilor în Blue Air, generând pierderi de peste 5 milioane de euro, prin reducerea volumului de vânzări bilete;
– Creşterea presiunii din partea furnizorilor cheie ai societăţii Blue Air Aviation S.A. de a achita sumele necesare operării zilnice în avans (lucru imposibil acum, în condiţiile popririlor tuturor conturilor societăţii);
– Blocarea tuturo discuţiilor purtate la Londra de acţionariatul Blue Air cu 2 mari firme de investiţii interesate în intrarea în acţionariatul Blue Air şi sprijinirea societăţii în recuperarea pierderilor suferite în cei 2,5 ani în care a trecut prin cele mai mari dificultăţi din întreaga istorie a industriei aeronautice mondiale”, mai arată compania.
Reprezentanţii Blue Air mai spun că ”declaraţiile şi acţiunile iresponsabile ale unui reprezentant al statului român, precum şi decizia intempensivă de blocare a tuturor conturilor bancare ale societăţii, au adus Blue Air in situatia nedorita de a isi reduce operaţiunile pentru perioada imediat următoare, cu scopul de a facilita finalizarea analizei impactului din partea investitorilor şi al obţinerii autorizaţiilor necesare în vederea discuţiilor cu investitorii”.
Blue Air este cea mai mare companie aeriană românească după numărul de pasageri transportaţi, cu un model de business Ultra – Low – Cost (ULC) şi cu abordare centrată pe nevoile pasagerilor.