Târg de Sânziene la Cluj

Zeci de meşteri populari participă la Târgul de Sânziene, organizat în Piaţa Avram Iancu, pe esplanada din faţa Catedralei Ortodoxe. Oamenii au venit cu obiecte de artizanat, cu dulciuri, dar şi cu haine de tradiţionale, inclusiv, bineînţeles, ii, în condiţiile în care sărbătoarea Sânzienelor este şi Ziua Iei.

Printre meşterii populari prezenţi la Cluj se remarcă standul artistului sticlar Mircea Sin din Turda. El a reuşit să creeze, din materialul fragil, pahare pentru cocktailuri, care au pai inclus, mici bijuterii, animale, dar şi policandre în care pot fi aşezate lumânări. Mircea Sin duce, astfel, mai departe, nobila tradiţie a prelucării sticlei la Turda. El şi-a amenajata acasă un atelier unde prelucrează materia primă şi o transformă în obiecte de colecţie.

 

Târgul de Sânziene este legat de cinstirea naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. De asemenea, este legat şi de un cult precreştin al Soarelui, care a generat numeroase legende. Cea mai cunoscută dintre ele spune că fetele care fac o cunună din florile numire Sânziene şi o aruncă pe acoperişul casei se vor mărita în acest an.

Related posts

Leave a Comment