Perspective transversale asupra dinamicii relatiilor franco-romane. Sezonul cultural România – Franta

Vineri, la Cluj-Napoca, din iniţiativa Comisiei de Politică Externă a Senatului României, în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai (Centrul de Cooperări Internaţionale), Facultatea de Studii Europene şi Institutul Francez Cluj-Napoca a fost organizată dezbaterea cu tema „Perspective transversale asupra dinamicii relaţiilor franco-române”.

 Dezbaterea cu tema “Perspective transversale asupra dinamicii relaţiile franco-române” este parte din amplul proiect “Sezonul cultural România – Franţa”, fiind găzduită de Facultatea de Studii Europene (UBB Cluj Napoca).


Invitat special a fost senatorul social-democrat Titus Corlăţean, care recent a fost desemnat vicepreşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, mandat pe care-l va onora pe tot parcursul anului 2017.


Întrunirea a avut ca scop lansarea unor directive care să stea la baza negocierilor României cu Franţa, dar şi cu celelalte state europene, în contextul în care ţara noastră va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.

Poate Franţa să devină un şi mai bun partener al României? Cum ar trebui să se comporte reprezentanţii României în raport cu marile puteri europene? Acestea au fost principalele chestiuni la care s-au căutat răspunsuri, în cadrul întâlnirii de ieri. Atât profesorii universitari, cât şi politicienii şi reprezentanţii societăţii civile prezenţi la eveniment au lansat câteva argumente, evidenţiind avantajele pe care România le poate exploata în relaţia cu Franţa: comunitatea oamenilor de afaceri francezi, numărul impresionant de studenţi francezi, parteneriatele academice, afinităţile culturale etc.


Senatorul clujean Vasile Ilea (membru în Comisia de Politică Externă a Senatului României) a prezentat un sumar al investiţiilor companiilor franceze în România, consemnând impactul lor pozitiv pentru economia noastră: “Compania Dacia Piteşti asigură între 2,4% şi 2,8% din PIB-ul României. Producătorul de anvelope Michelin are, în fabricile din România, peste 3000 de angajaţi şi îşi coordnează de la noi toată zona comercială din Europa centrală şi de Sud. Anul trecut, la Ghimbav era lansată o fabrică de elicoptere H215, o investiţie a Airbus de peste 52 de milioane de euro, în condiţiile în care, pe platforma de lângă Braşov mai funcţionează şi compania Airbus Helicopters România, deţinută de concernul franco-german în proporţie de 51%”. Senatorul Ilea a transmis că investitorii francezi sunt preocupaţi de măsurile adoptate de Guvern în privinţa pachetului de salarizare, dar şi faptul că aceştia emit pretenţii în privinţa unor măsuri de relaxare fiscală. El a mai adăugat că România nu trebuie să uite nici de drepturile românilor care muncesc în ţările europene.

 

Titus Corlăţean a concluzionat că nu există nicio temă care să nu poată fi bine gestionată în cadrul negocierilor politice dintre România şi statele membre ale UE. “Totul depinde de negociatori. Depinde doar de noi să ne impunem punctul de vedere. Sunt mult mai multe teme care ne unesc, decât cele care ne despart, iar România trebuie să-şi concentreze atenţia pe temele care ne avantajează, în relaţia cu Franţa. Condiţiile egale pentru muncitorii români, aceasta trebuie să devină temă prioritară în relaţia cu marile state europene” – a apreciat senatorul Titus Corlăţean.

La eveniment au participat:

Andrei Ţărnea, Comisarul General al României pentru Sezonul Cultural România-Franţa
Pascal Fesneau, Consulul Onorific al Franţei la Cluj-Napoca
Gabriela Ciot – Departamentul de Studii Europene şi Guvernanţă, Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj Napoca
Titus Corlăţean, senator, fost Ministru de Externe
Benoît Bavouset, Directorul Institutului Francez Cluj
Vasile Ilea, senator, Secretarul Comisiei de Politică Externă al Senatului României
Gérard Gondran, fost înalt funcţionar public francez
Cristina Pocol, Responsabil pentru Cooperarări Francofone, USAMV, Cluj-Napoca
Vincent Henry, doctorand, Universitatea Paris-Est
Rafik Derridj, student, delegat al Tinerilor Republicani (JLR) din Transilvania
Valentina Gîdea, Responsabil pentru Cooperarări Francofone, UBB, Cluj-Napoca
Horia Nasra, deputat, preşedinte PSD Cluj
Cornel Itu, deputat PSD

 

 

Related posts

Leave a Comment