RFI: Cum a ajuns o publicaţie culturală să devină simbolul renaşterii naţionale în Republica Moldova

23 iunie este aniversarea zilei în care Republica Moldova şi-a declarat suveranitatea. Acesta a fost un pas important în lupta pentru emancipare naţională a românilor din fosta Uniune Sovietică. O publicaţie de literatură şi artă a jucat un rol decisiv în trezirea conştiinţei naţionale. Aflaţi mai multe din materialul următor, publicat de Rfi.ro.

În lungile decenii în care Basarabia a făcut parte din Uniunea Sovietică, autorităţile de la Moscova au încercat să reprime orice manifestare a unei conştiinţe naţionale româneşti. Elita din Basarabia a fost deportată în Siberia sau exterminată. Autorităţile de la Moscova au dus o politică de comunizare şi de rusificare a Basarabiei. De asemenea, au fost colonizări, mascate sau nu, iar românii basarabeni au fost încurajaţi să se stabilească în alte regiuni ale Uniunii Sovietice, printr-un sistem de repartizări pe post care a urmat epocii deportărilor forţate.

 

În a doua jumătate a anilor 1980 s-a produs o schimbare importantă. Liderul sovietic Mihail Gorbaciov a promovat o politică de glasnost şi perestroika, adică o politică de transparenţă şi reformare a Uniunii Sovietice. Această politică a favorizat reafirmarea identităţii naţionale a românilor basarabeni. Un rol important l-au avut publicaţiile culturale, precum „Literatură şi Artă”. Acestea erau tolerate de sovietici, care credeau că ele reprezintă un pericol mai mic decât publicaţiile cu caracter politic. 

 

Scriitorii români de dincolo de Prut au descoperit farmecul libertăţii de expresie şi au început să scrie, cu pasiune şi talent, despre problemele care îi frământau. În scurt timp, publicaţia „Literatură şi Artă” s-a transformat dintr-o revistă de specialitate, citită doar de o mână de scriitori şi alţi intelectuli, într-o adevărată tribună a renaşterii naţionale. Tirajul său a crescut spectaculos, astfel încât aproape fiecare familie românească din Republica Socialistă Sovietică Moldovenească citea, cu regularitate, publicaţia condusă de academicianul Nicolae Dabija, publicaţie care a scăpat ca prin minune de vigilenţa organelor sovietice de represiune.

 

În acest context, în vara lui 1990, spiritele au început să se încingă la Chişinău. Elita românească a decis să proclame, în entuziasm general, suveranitatea Republicii Socialiste Sovietice Moldoveneşti. Acesta a fost pasul decisiv spre proclamarea independeţei statului care a devenit Republica Moldova, în 27 august 1991. Desprinderea de URSS a fost una dureroasă, care a fost posibilă doar datorită sacrificiului celor ucişi în războiul din Transnistria, regiunea moldovenească separatistă aflată şi astăzi sub control rusesc.

 

Ascultaţi întregul reportaj AICI.

Related posts

Leave a Comment