SUA au lansat atacuri în Siria

Statele Unite ale Americii au lansat atacuri în Siria. Ele sunt îndreptate împotriva regimului dictatorului Al Assad, după ce acesta a folosit arme de distrugere în masă contra propriului său popor.

59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost lansate de pe două distrugatoare într-o acţiune de represalii la atacul cu arme chimice executat marţi de forţele regimului de la Damasc asupra localităţii Khan Sheikhoun, atac în care şi-au pierdut viaţa peste 70 de civili. Ţinta a fost baza aeriană Al-Shayrat din vestul Siriei.

 

“Impactul asupra unitatilor aeriene vizate va fi devastator. Sunt sigur ca s-a coordonat cu rusii, fara a li se da prea mult timp sa reactioneze. Cred, de altfel, ca probabilitatea ca rusii sa ne confrunte direct era minima. S-ar putea ca acest eveniument sa le dea de gindit daca nu-i momentul sa-l abandoneze pe Assad” opina generalul in rezerva Barry McCaffrey.

 

Este aproape cert ca rachetele au fost reperate de sistemele radar rusesti de tip S-300 care protejeaza instalatiile militare de la Tartus si Latakia. Atit Moscova cit si Washington-ul au efective la sol si un considerabil arsenal aerian in apropierea zonei operatiunii.

“S-a ales optiunea cu un risc relativ scazut, si faptul ca n-a fost lovita apararea anti-aeriana, care ar fi trebuit neutralizata daca se preconizau raiduri aeriene, arata caracterul limitat al atacului.  A fost un mesaj. Urmeaza o pauza, o resetare, si probabil inca o tentativa diplomatica de a-i influenta pe rusi”, a considerat amiralul in retragere James Stavridis, care a numit atacul, ordonat de presedintele Trump fara consultare parlamentara, “moderat si proportional”.

 

Intr-un mesaj difuzat de la resedinta sa din Florida, seful Casei Albe a precizat ca atacul a fost “in interesul vital al sigurantei nationale americane” si a cerut natiunilor civilizate sa se “alature SUA pentru a pune capat macelului si varsarii de singe din Siria”.

“Evident, speranta este ca am asistat la prima miscare a unui plan complex vizind incetarea ostilitatilor in Siria. Atita timp cit Assad ramine la putere, radicalismul se va perpetua”, a punctat senatorul republican de Florida, Marco Rubio.

Related posts

Leave a Comment