Dacian Cioloş: România trebuie să fie alături de nucleul dur al Uniunii Europene!

România trebuie să rămână alături de nucleul dur al Uniunii Europene, este de părere fostul prim-ministru al României şi comisar european, Dacian Cioloş. În cadrul unei conferinţe susţinute la Universitatea Babeş-Bolyai, el a declarat că România trebuie să îşi stabilească un calendar realist de adoptare a monedei euro, trebuie să facă tot ceea ce ţine de ea pentru a adera la Spaţiul Schengen şi pentru a aprofunda cooperarea europeană în domenii precum procurorul european, dar şi politica de securitate şi de apărare comună.

Fostul premier al României, Dacian Cioloş, a participat la o conferinţă organizată de grupul Citadel, format în principal din cadre didactice ale Facultăţii de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Fost comisar european, Dacian Cioloş este de părere că Uniunea Europeană se va transforma profund după consumarea Brexit. El este de părere că dificultăţile cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană sunt generate şi de faptul că extinderea Uniunii cu statele din Europa Centrală şi de Est nu a fost urmată şi de integrarea deplină a acestor ţări, precum şi de crizele succesive cărora europenii au trebuit să le facă faţă, de la criza economică la cea a migranţilor.

 

În condiţiile în care intelectualii şi politicienii europeni dezbat în prezent diferite viziuni legate de viitorul Uniunii Europene, Dacian Cioloş crede că cea mai bună soluţie a României este să se integreze cât mai mult în nucleul dur al Uniunii. El este de părere că România trebuie să abandoneze atitudinea de periferie a Uniunii Europene şi să îşi asume cooperarea aprofundată cu statele din nucleul dur, inclusiv în probleme precum securitatea comună şi apărarea statelor membre. Dacian Cioloş spune că această cooperare în domeniul militar trebuie să fie complementară cu cea din cadrul NATO.

 

Fostul comisar european Dacian Cioloş a mai afirmat că România este forţată de destin să îşi definească o viziune proprie asupra viitorului Uniunii Europene, pentru că în timpul preşedinţiei semestriale a Uniunii, care va fi asigurată de România în 2019, vor fi încheiate discuţiile legate de Brexit, dar şi cele care vor fi legate de noul buget al Uniunii.

Related posts

Leave a Comment