Steinmeier la RFI: Conflictul din Ucraina nu are nimic de-a face cu intrarea României în Schengen

Situația din Ucraina nu va influența aderarea României la Schengen. E principala concluzie ce a reieșit din vizita ministrului de Externe german la București. Decizia va fi luată de miniștrii de Interne europeni, a explicat Steinmeier, a cărui țară s-a opus până acum intrării României în spațiul de liberă circulație. Așadar, principalele teme de discuție abordate de șeful diplomației germane în discuțiile de la București, sau așa cum răzbătut din declarațiile publice, au fost legate de conflictul din Ucraina și de intrarea României în Schengen. Nici Republica Moldova nu a fost lăsată deoparte, mai ales că, la summitul de la Riga, Chișinăul va trebui să demonstreze dacă mai are un guvern proeuropean, potrivit RFI România.După vizita de acum două săptămâni a lui Klaus Iohannis în Germania, o nouă vizită la nivel înalt. Ministrul de Externe german, Frank-Walter Steinmeier, a venit la București, unde s-a văzut atât cu liderul de la Cotroceni, cât și cu premierul și cu șeful diplomației române, Bogdan Aurescu. Pe agenda discuțiilor cu toți cei trei au figurat războiul din Ucraina și intrarea României în Schengen.

Conflictul din Ucraina nu va influența aderarea României la Spațiul Schengen, a fost mesajul transmis răspicat. La Cotroceni, Frank-Walter Steinmeier a explicat că trebuie găsită o soluție care să permită progrese în aderarea la Schengen.

Subiectul conflictului din Ucraina a fost și el sus pe agenda discuțiilor cu omologul Bogdan Aurescu.

Ministrul român a cerut menținerea sancțiunilor impuse Moscovei și înăspirea lor dacă Rusia decide să continue ofensiva. În ceea ce privește planurile concrete, militare, ale NATO de prevenire a unei eventuale agresiuni, Bogdan Aurescu i-a mulțumit omologului său pentru că Germania s-a oferit să participe la crearea în România “a unor unităţi pentru integrarea forţelor NATO şi a unui comandament multinaţional de nivel divizie”.

Related posts

Leave a Comment