SportinCluj.ro: Renaște interesul pentru oină, sportul național al românilor

Interesul pentru sportul național, oina, renaște în comunitățile clujene. În Cluj-Napoca a luat naștere prima echipă studențească de oină, care îi grupează pe studenții Universității Tehnice. De asemenea, în comuna Chiuiești, din nordul județului, a fost amenajat primul teren de oină cu nocturnă din lume.Oina este considerată sportul național al românilor și s-a născut, probabil, în comunitățile de păstori. Jocul este înrudit cu baseball-ul american și cu cricketul britanic, însă a pierdut din popularitate în favoarea unor sporturi precum fotbalul ori baschetul. Însă interesul tinerilor pentru oină începe să renască. La Cluj a fost înființată prima echipă studențească de oină.

Tot în județul Cluj a fost creat primul teren de oină cu nocturnă din lume. Terenul din comuna Chiuiești are o lungime de 80 de metri și o lățime de 39 de metri și are un gazon asemănător celui de pe terenurile de fotbal, spune primarul Gavril Mihuț.

Echipa de oină din Chiuiești îi grupează pe adolescenții din comună, antrenați de veteranii echipei Victoria Dej, care a obținut mai multe titluri de campioană și mai multe Cupe ale României, înainte de a fi desființată.

Related posts

Leave a Comment