Solutie: Proiectul Egalo aduce pe piata muncii oameni din categorii marginalizate, de la comunitati de romi la someri in varsta

Mai multe ONG-uri şi companii încearcă să rezolve problema crizei de forţă de muncă cu care se confruntă mediul de afaceri prin atragerea pe piaţa muncii a unor categorii de persoane defavorizate, precum membrii unor comunităţi de romi, şomeri în vârstă sau persoane din mediul rural care nu au reuşit să îşi termine studiile. Viitorii angajaţi sunt pregătiţi prin intermediul unor proiecte europene, prin intermediul cărora companiile le formează acele competenţe profesionale de care au nevoie.

În unele oraşe din Transilvania, cea mai mare problemă a companiilor este găsirea angajaţilor. Pentru că rata şomajului a scăzut foarte mult, reprezentanţii patronatelor încearcă să găsească potenţiali angajaţi în categorii de persoane care erau marginalizate din punct de vedere social. Oamenii sunt pregătiţi din punct de vedere profesional cu ajutorul unor proiecte europene, iar apoi sunt încurajaţi să se angajeze imediat. Un astfel de proiect european este Egalo, derulat de un consorţiu de organizaţii patronale şi de companii, prin intermediul căruia sunt calificate sau recalificate profesionale persoane care provin din categorii sociale precum comunităţile de romi sau şomerii în vârstă, spune reprezentantul consorţiului, Mihai Chiran.

 

”Prin proiectul nostru dorim să oferim formare, consiliere şi mediere în carieră pentru 510 persoane. Dorim să avem minim 260 persoane angajate prin intermediul proiectului nostru”, a spus Mihai Chiran, care gestionează un proiect în valoare de 3,5 milioane de lei.

 

O altă soluţie propusă de reprezentanţii patronatelor ar fi deschiderea pieţei muncii pentru muncitori din afara Uniunii Europene. Aceştia sunt necesari în domenii precum agricultura sau domeniul construcţiilor. Există estimări care arată că, în Cluj-Napoca, de exemplu, există în acest moment un deficit de 5.000 de angajaţi, iar acest deficit creşte de la an la an.

Related posts

Leave a Comment