Senatul închide barurile şi cafenelele după ora 22.00

Plenul Senatului a adoptat joi o propunere legislativă prin care se majorează amenzile pentru încălcarea liniştii publice de către persoanele fizice sau firmele deţinătoare de cafenele, restaurante şi baruri în imobilele cu destinaţia de locuinţe, limitându-le totodată orarul de funcţionare.Propunerea legislativă include la capitolul contravenţiilor în privinţa normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice şi cazul în care sunt organizate “petreceri cu caracter privat şi utilizată aparatură muzicală de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în structurile care prestează servicii de alimentaţie publică situate în imobilele cu destinaţia de locuinţe, după orele 22.00, în mediul urban”.
De asemenea, a fost instituită o amendă de la 2.500 la 5.000 de lei în cazul încălcării acestor prevederi legale. Acelaşi cuantum al amenzii a fost stabilit şi pentru situaţia în care sunt organizate petreceri cu caracter privat şi este utilizată de aparatură muzicală la intensitate “de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban” – anterior amenda fiind de la de la 500 lei la 1.500 lei.
A fost completată şi Ordonanţa de Urgenţă 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă în sensul stabilirii programului maxim de funcţionare a restaurantelor, barurilor şi cafenelelor situate la parterul imobilelor cu destinaţia de locuinţă.
Astfel, structurile care prestează servicii de alimentaţie publică, de tip restaurant, cafenele şi baruri fără spectacol pot funcţiona între orele 08.00 şi 22.00 pe timp de iarnă (lunile octombrie – martie) şi între orele 08.00 şi 23.00 pe timp de vară (lunile aprilie – septembrie). Nerespectarea acestui program se sancţionează cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.
În situaţia în care societatea în cauză repetă contravenţia într-un interval de 12 luni, chiar dacă amenda a fost plătită, primăria va suspenda activitatea acesteia pe o perioadă de 30 de zile. Propunerea legislativă urmează să intre în atenţia Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional în această speţă.

Related posts

Leave a Comment