România are 9,5 milioane de asistaţi social

Tot mai mulţi români depind de ajutoarele de la stat. În România 9,5 milioane de persoane primesc ajutoare sociale. Numărul acestora îl depăşeşte pe cel al persoanelor care muncesc, estimat de Institutul Naţional de Statistică la doar 9 milioane de români.Mai bine de 9 milioane şi jumătate de români primesc, într-o formă sau alta, ajutor de la stat. În total, există 50 de tipuri de astfel de ajutoare sociale, pentru care se cheltuiesc, anual, 2,4 miliarde de euro. Cele mai numeroase plăţi sunt pentru încălzire, concedii de maternitate şi alocaţii pentru copii.
Practica arată, însă, că statul este păcălit, de exemplu la acordarea ajutorului pentru veniturile de sub pragul de sărăcie. Şi asta pentru că mulţi români depun acte false în care declară venituri mult mai mici tocmai pentru a primi bani de la stat.
Numărul alocaţiilor pentru handicap a crescut în 18 ani cu peste 500.000
Creşte, de la an la an, şi numărul persoanelor care primesc alocaţii pentru handicap. În 1992, în România erau înregistrate 80.000 de persoane cu handicap grav. Acum, în evidenţe apar peste 600.000 de adulţi şi copii cu dizabilităţi.
O creştere semnificativă s-a produs din 2007, imediat după ce Guvernul a hotărât că trebuie ajutaţi nu doar cei cu handicap grav, ci şi cei cu handicap mediu. Aşa se face că, numai între 2007 şi 2009, numărul persoanelor cu dizabilităţi a crescut cu aproximativ 200.000.
Potrivit sociologilor, pentru a demonstra că cineva primeşte nemeritat banii, direcţiile de asistenţă socială ar trebui să iniţieze anchete. Personalul este, însă, redus şi, în proporţie de 70 la sută, necalificat.
Ajutoarele sociale sunt plătite de la bugetul de stat. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, la sfârşitul anului 2009, populaţia ocupată din România era de 9.027.000 de persoane, dintre care, numai 6.098.000 erau salariaţi.

Related posts

Leave a Comment