Scriitorul Ioan Ciorca isi lanseaza Cutia cu Amintiri

Unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori clujeni, Ioan Ciorca, îşi lansează o nouă carte, ”Cutia cu Amintiri”. Ioan Ciorca a devenit faimos pentru că este primul om care a transpus întreaga Biblie în versuri. Scriitorul clujean a fost şi unul dintre publiciştii site-ului ClujToday.ro.

Lansarea de carte este programată joi, 28 februarie, de la ora 16.00, la sediul central al Muzeului Etografic al Transilvaiei, str. Memorandumului nr. 21.

 

Vor lua cuvântul Vasile Lechinţan, Vladimir Alexandru Bogosavlievici, Eugen Albu, editoarea Nadia Baciu, precum şi Tudor Sălăgean, reprezentantul instituţiei care găzduieşte manifestarea.

 

 

Alcătuită din scurte tablete şi reportaje, cartea „Cutia cu amintiri” creionează o frescă a societăţii româneşti, văzută prin ochii copilului – iar apoi ai adolescentului –, din a doua decadă a secolului al XX-lea. Tabletele surprind crâmpeie de viaţă, din procesul de socializare al copilului – grădiniţă, şcoală, comunitate –, în evoluţia sa spre statutul de actor social. Împins de curiozitatea sa nativă, copilul descoperă mica lume în care îşi duce existenţa, îşi creează un set de „valori” fondate pe criterii ce ţin de experienţele semenilor mai mari şi încearcă să devină parte integrantă a societăţii în care evoluează. Astfel, ele constituie un bun prilej pentru tinerii de astăzi, de a pătrunde în viaţa de altădată a părinţilor lor, învăţând din experienţa celor vârstnici şi dobân­dind termenii de comparaţie între ceea ce a fost şi ceea ce este, în vederea anticipării şi modelării a ceea ce va fi.

 

În schimb, marea majoritate a reportajelor sunt de actualitate, reflectând o realitate tristă, văzută prin prisma celui care a dobândit termenii de comparaţie între bine şi rău, prin propria sa experienţă de viaţă.

Related posts

Leave a Comment