Săptămână plină de evenimente la Muzeul Etnografic

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, a găzduit, în zilele de joi, 19 mai 2022, respectiv vineri, 20 mai 2022, conferințele care au marcat finalizarea a două proiecte finanțate prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.

Astfel, ziua de joi, 19 mai 2022, a debutat cu un training susținut de Asociația NUDA AS, care a avut ca temă ,,Impactul tehnologiei multimedia în muzee”. După curs a început Conferința de finalizare a proiectului ,,Tehnici inovative în valorificarea patrimoniului cultural. Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecția MET”. A fost prezentat proiectul, insistându-se pe rezultatele acestuia, adică 66 de icoane restaurate sau conservate, care fac obiectul unei expoziții inovative deschise la sediul instituției.

După prezentările realizate în cadrul conferinței, participanții au avut ocazia să viziteze expozițiile din cadrul proiectelor și să încerce interacțiunea cu tehnologia VR (Virtual Reality – Realitate Virtuală). Evenimentul s-a încheiat cu o conferință de presă.

A doua zi, vineri, 20 mai 2022, a avut loc conferința de inalizare a celui de-al doilea proiect, intitulat ,,Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realității virtuale”. Astfel, 56 de obiecte, care aparțin bisericii din cadrul Parcului Etnografic, au fost restaurate și conservate în cadrul proiectului, acestea fiind prezentate printr-o expoziție inovativă.

Ambele expoziții pot fi vizitate și prin intermediul realității virtuale, elementul inedit al celor două proiecte, această muncă de digitizare și scanare aparținând colaboratorilor muzeului de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.

Related posts

Leave a Comment