RL: Cine mai poate munci în Marea Britanie după Brexit

Conaţionalii noştri care nu au un permis de muncă la data desprinderii Regatului Unit de Uniunea Europeană vor întâmpina probleme. Ei vor fi obligaţi fie să se întoarcă acasă, fie să se orienteze către alte ţări comunitare. Cei mai afectaţi vor fi însă cei ce intenţionau să urmeze o facultate în această ţară; costurile urmează să crească simţitor, potrivit RomaniaLibera.ro.

Votul dat de britanicii împotriva apartenenţei lor la Comunitatea Europeană pune în discuţie situaţia românilor care lucrează în această ţară, dar şi a celor care vor dori să călătorească în Marea Britanie după desprinderea de UE. Daniela Necefor, specialist în recrutare, managing partner al firmei de consultanţă şi executive search Total Business Solution, a precizat, pentru România liberă, că românii care nu vor obţine permise de muncă, după ieşirea Marii Britanii din UE, ar putea fi nevoiţi să se întoarcă acasă, în sectoarele în care există cerere mare din partea angajatorilor, sau se vor orienta către alte state europene. „Cei care nu vor mai obţine permis de muncă se vor întoarce în ţară, ceea ce nu este foarte rău fiindcă pe anumite segmente industriale avem un deficit foarte mare de personal. Însă, patronii trebuie să înţeleagă că trebuie să mai crească anumite salarii. Sau, românii se vor îndrepta către alte state europene. În Marea Britanie cei mai mulţi români cu studii superioare lucrează în IT şi producţie, respectiv ingineri din toate sectoarele. Aceştia s-ar putea orienta către Olanda, care are o mare comunitate IT”, este de părere Necefor.

 

Aceasta arată că, pentru cei care lucrează deja în Regatul Unit cu forme legale lucrurile nu se vor schimba. „Acum, pentru aceştia este foarte uşor să-ţi găsească un alt serviciu. Cei care obţin permis de muncă în perioada de timp rămasă până la ieşirea din UE, nu vor întâmpina probleme ulterior. Cei care vor dori să lucreze după desprinderea Marii Britanii de Comunitatea Europeană vor întâmpina dificultăţi fiindcă nu vor mai beneficia de acele facilităţi în calitate de cetăţeni comunitari. Depinde de ce reguli se vor impune. Problema ce mare va fi însă pentru studenţii care beneficiau de anumite reduceri, inclusiv de programul Erasmus. Costurile univeristare vor creşte cu câteva zeci de mii de lire anual. În Marea Britanie sunt foarte multe universităţi bune şi mulţi români vor să facă facultatea acolo”, a precizatr reprezentanta firmei de consultanţă.

 

Citiţi mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment