RFI: 3,5 milioane de britanici cer ”Brenter”. Tabăra pro-Brexit nu se grăbeşte cu ieşirea din UE

În Marea Britanie, criticile la adresa părăsirii UE se înmulţesc, în timp ce tabăra pro-Brexit nu susţine o ieşire rapidă din blocul comunitar, aşa cum solicită autorităţile de la Bruxelles. Astfel, petiţia care cere un nou referendum privind apartenenţa la UE a ajuns la 3,5 milioane de susţinători, în timp ce Partidul Liberal-Democrat al lui Tim Farron anunţă că va pleda, în viitoarea campanie electorală, pentru reintegrarea Marii Britanii în Uniunea Europeană, potrivit RFI România. Numărul celor care semnează petiţia creşte spectaculos, cu o rată de câteva zeci de semnături pe secundă. Evoluţia numărului de semnatari poate fi urmărită live AICI

Aproape 3 milioane de britanici au semnat petiţia care cere un nou referendum în Marea Britanie. Actul nu poate declanşa un nou referendum,  dar a înteţit dezbaterea între parlamentarii britanici, în contextul în care Parlamentul e obligat să ia în considerare toate petiţiile de peste 100.000 de semnături. Una dintre aspectele cele mai importante legate de petiţie este că cere anularea plebiscitului dacă orice tabără câştigă cu mai puţin de 60%, sau dacă prezenţa la vot este de sub 75%.

 

Concomitent, Partidul Liberal-Democrat britanic a anunţat că va pleda, în viitoarea campanie electorală, pentru reintegrarea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Liderul formaţiunii de centru-stânga, Tim Farron, a declarat că britanicii au votat la referendum pentru a exprima “furia” faţă de politicieni şi instituţii, subliniind că publicul are nevoie de o a doua şansă pentru schimbarea deciziei privind apartenenţa Marii Britanii la UE. Farron a notat că “sloganurile ieftine” folosite de euroscepticii Nigel Farage, Boris Johnson şi Michael Gove încep deja să îşi piardă sensul, astfel că sentimentele publice se simt “trădate”.

Related posts

Leave a Comment