RFI: Speranţe de armistiţiu în estul Ucrainei

Guvernul ucrainean şi rebelii pro-ruşi din estul ţării au anunţat că instaurează astăzi la prânz un acord de încetare a focului. In ciuda acestui anunţ făcut ieri la Minsk unde cele două părţi negociază alături de ruşi, ieri după-amiază se mai semnalau lupte sporadice în portul Mariupol de la Marea Neagră spre care se îndreptau forţele separatiştilor. Concret, ce prevede armistiţiul, se întreabă RFI România?Preşedintele Ucrainei Petro Porosenko a anunţat că forţele armate ucrainene vor primi ordinul de încetare a focului astăzi la miezul zilei dacă în prealabil cele două părţi semnează la Minsk un plan de pace detaliat.

Cei doi şefi autoproclamaţi ai « republicilor populare » de la Doneţk şi Lugansk au promis şi ei că luptătorii lor vor primi ordin să nu mai tragă dacă se ajunge la un acord în capitala Belarus. Oraş în care alături de rebeli şi ucraineni sunt la masa discuţilor şi ruşii şi membrii OSCE – Organziaţia pentru securitate şi cooperare în Europa.

Rebelii pro-ruşi din estul Ucrainei au preluat de la Moscova liniile mari ale planului prezentat de Vladimir Putin. Acesta prevedea un plan în 7 puncte printre care se regăsea ideea de a creea un coridor umanitar pentru refugiaţi şi aceea a unui schimb de prizonieri.

Separatiştii îşi doresc de asemenea instaurarea unei zone de securitate sub supraveghere OSCE.

Related posts

Leave a Comment