RFI: NATO chemat în ajutor pentru a pune capăt haosului de la frontierele Europei

La Bruxelles are loc o reuniune a Alianţei Nord-Atlantice, la nivel de miniştri ai apărării, în contextul în care Germania şi Turcia cer intervenţia organizaţiei pentru gestionarea fluxului migrator. Cum pe teren, în Siria, intervenţia rusă a provocat un nou val de refugiaţi, Europa riscă să rămînă încă mult timp sub o presiune migratorie cu efecte imprevizibile, transmite RFI România.Pînă în prezent Alianţa Nord-Atlantică a refuzat să joace vreun rol în criza refugiaţilor pe motiv că nu aceasta este misiunea ei. Supravegherea frontierelor terestre şi maritime ale Europei, combaterea reţelelor criminale specializate în traficul de fiinţe umane, supravegherea circulaţiei navale în zona Mediteranei, toate acestea au fost considerate ca ţinînd de responsabilitatea serviciilor de poliţie şi de domeniul civil.

In Europa, însă, există în prezent o voce care nu poate fi ignorată: cea a Angelei Merkel. După ce le-a deschis larg braţele refugiaţilor şi migranţilor, cancelara Germaniei pare depăşită de evenimente şi cere ajutorul Alinaţei Atlantice pentru instaurarea ordini. Pentru că de fapt aceasta este realitatea: la graniţele Europei domneşte haosul. Iar acest haos începe să se extindă în Europa, să provoace neîncredere şi teamă, diviziuni şi reflexe de repliere, ca să nu mai spunem că toate forţele euro-sceptice şi populiste, cărora li se adaugă extremiştii de diverse inspiraţii ideologice, au instrumentalizat masiv problema refugiaţilor.

Alianţa Nord-Atlantică este acum chemată în ajutor şi dincolo de misiunea pe care ar urma să şi-o asume, aceea de a instaura ordinea la frontiere, i se cere de fapt să stopeze dezintegrarea Europei. Iar faptul că militarii, sau mai bine spus instanţele militare sunt chemate în ajutor, ne face să credem că mai toţi oamenii politici europeni sunt depăşiţi de situaţie.

Citiți mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment