RFI: Guvernul a publicat ghidul de aplicare a legii împotriva fumatului

Actul normativ adoptat de Parlament este “destul de clar” și nu mai are nevoie de norme de aplicare, transmite Executivul, citat de RFI România.Purtătorul de cuvânt Dan Suciu a precizat că pe siteul Guvernului sunt deja publicate un ghid și o schemă de aplicare, documente care conțin toate datele lămuritoare. Ghidul are patru capitole, care definesc locurile în care se interzice fumatul, cele în care se mai poate fuma, obligațiile administratorilor sau ale angajatorilor și sancțiunile.

Nu se mai fumează așadar în spațiile publice închise. E vorba în mare de locul de muncă, taxiuri, stațiile de autobuz, restaurante, baruri, cafenele, locuri de joacă, hoteluri, cluburi, săli de sport ș.a.m.d. Ghidul publicat de executiv definește clar noțiunea de spațiu public închis: “orice construcție care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitată de cel puțin doi pereți”.

Se mai poate fuma în curte, în balcoane deschise, pe terase deschise, în parcuri, dar nu la locurile de joacă sau pe stradă. Din ghid se înțelege și că se mai poate fuma și în anumite stații de transport în comun, dacă sunt deschise (de pildă refugiile de tramvai). Și bineînțeles, se mai poate fuma acasă, în locuința proprie.

Un capitol special e destinat sancțiunilor. E bine să știți că puteți fi sancționați chiar la locul de muncă, de către angajator, în concordanță cu sancțiunile interne prevăzute în codul muncii. În rest, poliția sau poliția locală pot fie să avertizeze un fumător care încalcă legea, fie să-l amendeze. Amenda pe care o riscă o persoană fizică pornește de la 100 de lei și poate ajunge la 500 de lei, iar una juridică, proprietarul unui bar de pildă, poate fi amendată în primă fază cu 5 mii de lei, la prima abatare și apoi, dacă încalcă în mod repetat legea, cu 15 mii de lei și închiderea localului.

Related posts

Leave a Comment