
Timișoara stă cel mai bine în privința prețurilor scăzute care sunt plătite de consumatorii de bunuri și servicii, la raportul dintre prețul proprietăților imobiliare și veniturile cetățenilor, dar și în privința traficului rutier.
Clujul stă cel mai bine din țară la indici precum puterea de cumpărare, siguranța cetățeanului, calitatea serviciilor furnizate de sistemul medical și indicele poluării. Interesant este că toate cele trei orașe din clasamentul românesc se află și în finala competiției pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021, alături de Baia Mare. Clasarea Clujului pe locul al II-lea este un semieșec, câtă vreme programul primarului Emil Boc vizează tocmai transformarea Clujului în orașul românesc cu cea mai bună calitate a vieții.
Eduard Mocean, specialist în dezvoltare durabilă, spune că ”acest studiu este relevant, însă nu la modul absolut. În primul rând, trebuie să ținem cont că el este rezultatul însumării și agregării unor percepții. Poate fi considerat mai curând un indice al mulțumirii populației care trăiește sau care vizitează orașele supuse evaluării. În Timișoara, unde avem tradițional o atitudine de tip ”Tăt Banatu-i fruncea”, este posibil ca unii indici să fie supraevaluați, în timp ce în cazul Bucureștiului este posibil ca unii indici să fie subevaluați. Apoi, există unii factori conjuncturali. În contextul marilor lucrări de infrastructură care au avut loc în Cluj-Napoca anul trecut, traficul rutier a avut foarte mult de suferit, deci este normal ca șoferii să fie nemulțumiți.
Citiți mai mult AICI