RFI: Duminică un nou protest la Chișinău, organizat de liderii pro-ruși și Platforma DA

Situația politică din R.Moldova a fost tema unei discuții între președintele Federației Ruse, dictatorul Vladimir Putin și membrii Consiliului de Securitate al Rusiei, anunță secretarul de presă a Președinției, Dmitri Pescov, citat de presa rusă. Între timp, la Chișinău continuă protestele, pentru a treia zi, față de învestirea Guvernului Filip, potrivit RFI România.Totodată, noul Executiv de la Chișinău este gata să solicite Fondului Monetar Internațional trimiterea de urgență în Republica Moldova a unei misiuni în vederea inițierii negocierilor unui nou acord. Anunțul a fost făcut de proaspătul premier moldovean, Pavel Filip la prima ședință a Executivului. Prim-ministrul a menționat că vrea să redeschidă de urgență dialogul cu partenerii de dezvoltare, în primul rând cu Fondul Monetar Internațional, dar înainte de acest lucru trebuie finalizat bugetul pe anul 2016.

Protestatarii din cele două tabere, de dreapta și stânga, au cutreierat vineri mai multe cartiere ale capitalei. După ce și-au dat întâlnire în Piața Marii Adunări Naționale, au pornit în marș spre Compania Publica ”Teleradio-Moldova”. Coloana de manifestanți a ajuns și pe la Ministerul Apărării, Penitenciarul nr 13, Ministerul Justiției. Oamenii au tot scandat ”Noi suntem poporul”, ”Jos oligarhii”, ”Anticipate” ”Jos mafia”, ”Referendum”. Cetățenii insistă pe alegeri anticipate și au îndemnat oamenii să iasă, într-un număr și mai mare în stradă. Un nou miting de amploare va avea loc duminică, la ora 11.00. Oamenii din teritoriu vor fi asigurați și cu transport pentru a ajunge la Chișinău, promit liderii protestatarilor. ”Duminica va fi ziua cea mai frumoasă din istoria R.Moldova”, a declarat Renato Usatîi. Socialiștii au aflat astăzi că magistrații Curții Contituționale au respins sesizarea lor prin care au contestat procedura de învestire a Executivului și decretul șefului statului de numire a Cabinetului Filip. Iar susținătorii Platformei DA sunt nemulțumiți că Ministerul Justiției a refuzat să înregistreze Partidul ”Platforma Demnitate și Adevăr”.

Printre manifestanți astăzi a fost zărită și Maia Sandu, însoțită de mai mulți membri ai grupului de inițiativă ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, o mișcare politică, lansată de fostul ministru al Educației. În dimineața zilei de vineri, Maia Sandu a făcut apel la societatea civilă să continue protestele, dar pe o platformă care să reunească toate forțele democratice, anume pe platforma civică. ”Este clar pentru toți că această guvernare nu mai este legitimă, că nu mai reprezintă voința poporului. Modul în care a fost creată aşa-zisa majoritate parlamentară, modul în care a fost votat guvernul nu au nimic în comun cu practicile democratice. Mă întreb cui au jurat credință membrii guvernului la miez de noapte? Cetățenilor de care s-au ascuns și pe care i-au înșelat? E firesc să le fie frică după ce au mințit și au furat poporul. E firesc ca oamenii să fie înrăiți și revoltați. Situația în care ne aflăm este foarte dificilă. Pe de o parte, ne confruntăm cu un regim corupt care ne-a sărăcit și care acum atentează la libertățile pe care cu atâta greu le-am obținut. Pe de altă parte, există riscul ca de supărarea noastră să beneficieze forțe care nu neapărat împărtăşesc valorile democratice”, este de părere Maia Sandu.

Citiți mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment