RFI: Ciocnire retorică între partizanii şi adversarii independenţei Scoţiei

La Glasgow a avut loc o dezbatere aprinsă între liderii campaniilor în favoarea şi împotriva independenţei Scoţiei, cu ceva mai mult de trei săptămâni înaintea referendumului din 18 septembrie, potrivit RFI România.Liderul campaniei în favoarea “DA”-ului, șeful Executivului scoțian, Alex Salmond și liderul campaniei împotriva independenţei Scoţiei, fostul ministru de Finanțe al Regatului Unit, Alistair Darling au participat la a doua dezbatere de acest fel în ultima lună.

În fața unei audiențe de 200 de spectatori selecționați pe criteriul reprezentativității, Salmond și Darling s-au combătut unul pe celălalt timp de 90 de minute, fără ca dezbaterea să aibă un câștigător clar.

Liderul Executivului de la Edinburgh și al Partidului Naționalist Scoțian (SNP) – separatist – a insistat pe avantajele guvernării Scoției de către scoțieni și a apelat adeseori la patriotismul local.

Fostul ministru laburist al Finanțelor a pedalat în permanență pe avantajele, mai ales economice, pe care le prezintă continuarea uniunii în actuala formulă.

Tema cea mai abordată de Darling a fost moneda ce va fi folosită într-o viitoare Scoție independentă, el acuzându-l pe Salmond că nu are un plan B, în cazul în care restul Regatului Unit refuză continuarea uniunii monetare cu Scoția.

Salmond a răspuns că folosirea lirei sterline în Scoția nu poate fi împiedicată de către Londra și a dat exemplul unor state ca Panama sau Ecuador, care folosesc cu succes dolarul american.

Liderul campaniei pro-independență a mai dat și exemplul Norvegiei, care are ca și Scoția resurse importante de țiței și care este o națiune mică și prosperă, în timp ce oponentul său a atras atenția că veniturile din petrolul din Marea Nordului au o tendință istorică de scădere.

Citiți mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment