Europa anunta noua criza. Cum se pregatesc oamenii de afaceri romani

Europa vorbeste tot mai mult despre o noua criza, iar statele dezvoltate din UE incearca sa le sprijine pe cele cu probleme, pentru a preveni un efect de domino. Pe piata locala nu se simte panica, dar majoritatea business-urilor raman prudente. Cum vad situatia oameni de afaceri romani ca Ovidiu Tender sau George Copos si care sunt cuvintele de ordine pentru companiile acestora?Criza creditelor din zona euro incepe sa se raspandeasca, iar recent si Belgia a fost lovita de “epidemia” declansata in Grecia.
Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a avertizat ca un posibil default al Greciei va avea consecinte inimaginabile si va duce la o raspandire a crizei din zona euro, in contextul in care se poarta inca discutii legate de acordarea unui nou ajutor financiar Atenei.
In ultima perioada, criza datoriilor a fost principalul subiect de discutie a liderilor europeni, cea mai recenta intalnire avand loc la finalul saptamanii trecute.
Cancelarul german Angela Merkel si presedintele Frantei Nicholas Sarkozy s-au intalnit duminica pentru a discuta criza din zona euro.
Cum vad actualul context economic oamenii de afaceri romani?
“Vom continua sa facem economii”, astfel s-ar putea descrie in general prudenta mediului de business local. Toti oamenii de afaceri care au discutat cu DailyBusiness au spus ca vor continua ceea ce au inceput in 2008-2009, incercand sa isi faca firmele cat mai eficiente.
Despre schimbarea perspectivelor pentru 2012, ca urmare a conditiilor noi din economia europeana, romanii nu au multe de spus. Adevarul este ca mediul privat nu a fost niciodata prea optimist in acest an, chiar daca am avut trei trimestre consecutive de crestere economica.
Spre exemplu, Ovidiu Tender spune ca nu a avut cum sa isi revizuiasca in rau perspectivele pentru 2012, pentru ca oricum acestea nu erau in culori pastel. Nici cele pentru 2012, nici cele pentru urmatorii ani. Cuvintele de ordine pentru business-urile patronate de Tender sunt eficientizarea si atentia la costuri, pe motiv ca “trebuie sa rezistam”.
Despre efectele “epidemiei” din Europa, Tender spune ca Romania nu este intr-o pozitie mult mai proasta decat alte tari si trebuie sa facem ceea ce am inceput inca din 2008, adica “mare atentie la eficientizare”. Cum alte cuvinte, nu au trecut vremurile in care trebuie sa strangem cureaua.
George Copos spune de asemenea ca va continua politica de economisire pe care a inceput-o de cativa ani in cadrul business-urilor pe care le conduce. “Continuam sa facem economii, sa fim atenti la costuri”, spune Copos, care insa a derulat in aceasta perioada si investitii de zeci de milioane de euro in unitatile hoteliere din portofoliu.
Despre starea generala a economiei romanesti, finantatorul echipei Rapid crede ca gradul de risc nu este foarte mare, pentru ca toate bancile sunt capitalizate. Mai mult, el pare destul de increzator in bancile unde companiile din grupul Ana isi au conturile. “Societatile din grupul Ana au toate conturile la banci foarte puternice”, spune Copos.
O opinie mai transanta si care arata cu degetul mai degraba asupra pericolelor interne o are Maria Grapini, proprietara a trei companii cu un total de 400 de angajati din domeniul industriei usoare.
“Sigur ca au crescut riscurile si din cauza unor factori interni”, a spus Grapini, precizand ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza ca nu s-au luat masuri la timp, sau cele care s-au aplicat au daunat mediului de afaceri.
“Companiile intra in noul val de criza mult mai slabite decat in 2008. Sistemul imunitar al companiilor este foarte scazut. Ne-am decapitalizat puternic in ultimii ani”, a spus Maria Grapini.
Ea a mentionat ca un alt factor al cresterii riscurilor este acela ca Romania reprezinta are printre cele mai mari arierate din regiune. “Riscul a crescut. Cum sa-si faca cineva o evaluare a planului pe 2012?”, se intreaba femeia de afaceri.
La toate acestea se adauga si costul ridicat al imprumuturilor pe piata locala.“Intram cu un handicap in 2012, nu stim stabilitatea cursurilor, nu stim cat vor costa utilitatile, care va fi sistemul de impozitare”, a mai spus Grapini. Ea considera ca toti acesti factori care tin de politica interna – precum impozitarea pe forta de munca si costul utilitatilor – ar trebui sa fie cat mai predictibili, in contextul in care piata externa este din ce in mai perturbata.
Grapini estimeaza ca Romania se va confrunta in 2012 cu un deficit mai mare decat anul acesta, dupa ce multe companii isi vor incheia perioada de insolventa si vor intra in faliment. “Nimeni nu mai are curaj sa investeasca. Exista o temere fantastica de investitii”, a mai spus femeia de afaceri.
In ceea ce priveste planurile pentru business-urile proprii, Maria Grapini a spus ca deruleaza un proiect de 300.000 euro pentru inlocuirea unor masini vechi de 10 ani, cu scopul de a creste productivitatea muncii. Planurile ei de investitii se opresc insa la acest proiect. “Incerc sa conserv ce am”, a explicat Grapini.
Omul de afaceri Ionut Negoita considera ca mai rau decat a fost nu prea are cum sa fie. “Din punctul meu de vedere, atat in SUA, cat si in Europa s-a exagerat cu consumul si s-au trezit ca nu mai au pe unda sa scoata camasa”, spune Ionut Negoita. In opinia acestuia, in prezent se da o lupta intre SUA si Europa, in care fiecare incearca sa il puna pe celalalt intr-o lumina proasta.
“Uitati-va ce se intampla cu agentiile americanilor de rating care declaseaza tara dupa tara”, mai spune Negoita. Intre timp, romani “muncesc pentru altii”, in opinia omului de afaceri cu business-uri in imobiliare, hotelarie si media. “Atat Europa, cat si America au nevoie de o reforma serioasa. Noi muncim pentru creditori”, mai spune Negoita, care mentioneaza ca nu este nici panicat, nici optimist.
”Piata este deja foarte jos in Romania si nu are unde sa cada mult. De fapt niciodata nu a avut unde sa cada prea mult, avem inca o economie primitiva”, considera omul de afaceri. “Una e sa cazi de la 50 de centimetri si alta de la 4 metri. Noi am cazut de la 50 de cm”, completeaza Negoita.
La nivelul propriilor business-uri Negoita spune ca merge pe “eficientizare la maxim”. Desi afacerile merg ceva mai bine si ca incasari si ca marja de profitabilitate, pentru 2012, omul de afaceri se asteapta la o stabilizare.

Related posts

Leave a Comment