Clujeanul Levente Molnár, actor în filmul „Son of Saul”, care a obţinut, duminică, Marele Premiu al Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, crede că încă nu au fost făcute suficiente filme despre ororile Holocaustului. Actorul este de părere că filmul “Son of Saul” a câștigat marele premiu și pentru abordarea care a spart clișeele legate de lagărele de concentrare, dar și pentru modul de abordare a aspectelor psihologice.Subiectul filmului “Son of Saul”, o coproducţie Ungaria-Franţa, este centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander, un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz. Levente Molnár, actor la Teatrul Maghiar din Cluj, interpretează rolul prietenului lui Saul. A ajuns să joace în acest film în urma unui casting. Însă experiența care a urmat acestui casting a fost una deosebită. Filmările pentru această peliculă au fost grele, spune actorul Levente Molnár.
“N-a fost un dans de veselie, pentru că te influențează, vrând-nevrând. Asta a fost una din probleme. Dar eram cu toții conștienți că te lovește pe latura umană. Om fiind și ca actor, nu poți să lucrezi cu acele emoții post-tragedii. Nu poți să te folosești, pentru că personajul, caracterul pe care joci trăiește în mijlocul acelui iad și nu după”, a spus pentru RFI actorul Levente Molnár.
Însă prin ce se deosebește acest film despre cele întâmplate la Auschwitz de oricare altul făcut până acum și de ce crede că “Son of Saul” a luat marele premiu, ne spune actorul clujean Levente Molnár.
“Nu e primul film despre Holocaust și nu are cum să fie ultimul, dar cum atacă subiectul , cum abordează subiectul aplecându-se și eliminând clișeele cinematografice care s-au format în decursul timpului. Cu toții când ne gândim la un astfel de film , imediat ne gândim la niște șine de tren, minimum la o poartă. Ceea ce aduce nou acest film este abordarea, mai ales abordarea subiectului dintr-un unghi absolut personal, în care toate aceste drame despre care știm cu toții, trecem prin ele. E o poveste atât de aproape, din care nu ai scăpare”, mai spune actorul clujean.
Levente Molnár a mai povestit cum realizatorii filmului au recreat cât mai fidel atmosfera din lagăr fără vreun artificiu tehnic, ci respectând un adevăr istoric: turnul Babel al limbilor folosite de prizonieri .
“În acel loc istoric și în cel recreat în film nu era o singură limbă. Acest lucru s-a urmărit și în cast (n.red. distribuție). Acesta e motivul pentru care sunt cehi, polonezi, slovaci, germani, din Israel, din Statele Unite ale Americii. Deci se vorbește maghiară, germană, slovacă …Am avut language coach (n.red. profesor) de idiș, pentru că limba de legătură a acestui grup a fost idiș, vorbim aici de evrei”, a mai dezvăluit clujeanul.
Actorul Levente Molnár, în vârstă de 39 de ani este originar din Baia Mare. A studiat actoria la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi din 2002, este angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. În filmul premiat la Cannes, îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al protagonisului – Saul Auslander. Levente Molnar este şi impresar artistic şi se ocupă cu organizarea unor festivaluri precum TIFF şi Interferenţe. Actorul clujean își dorește ca pelicula “Son o Saul” să poată fi văzută și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, care începe vineri la Cluj, însă deocamdată, acest lucru este incert.
Puteti asculta reportajul AICI.
Related posts
-
Turnul Pompierilor găzduiește o expoziție de pictură ce implică și elemente din AI
Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” invită publicul interesat să descopere universul artistic al Marianei Habina,... -
“Florile tăcerii” la Muzeul “Octavian Goga” de la Ciucea
În semn de profund respect pentru personalitatea lui Mihai Eminescu, Octavian Goga și-a stabilit anume pentru... -
Record de vizitatori în muzeele Consiliului Județean Cluj
Cele trei muzee din subordinea Consiliului Județean Cluj au reușit să atragă un număr foarte mare...