Reconfigurare majora pe scena politica: ALDE iese de la guvernare si se aliaza cu Pro Romania pentru a-l sustine pe Mircea Diaconu la prezidentiale

Scena politică românească s-a schimbat dramatic în doar câteva ore. ALDE a anunţat că iese de la guvernare, iar preşedintele acestei formaţiuni politice, Călin Popescu-Tăriceanu, şi-a retras candidatura pentru funcţia de preşedinte al României. În schimb, el îl va susţine pe fostul europarlamentar Mircea Diaconu, care beneficiază şi de sprijinul Pro România. ALDE şi Pro România vor forma o alianţă electorală, iar co-preşedinţii acestei alianţe ar putea fi Sorin Câmpeanu din partea Pro România şi Norica Nicolai, fost senator de Cluj, din partea ALDE. În acelaşi timp, prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat că PSD va rămâne la Guvernare, iar Executivul o va include în continuare pe Ramona Mănescu, ministru de Externe, care va părăsi ALDE. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că va iniţia o moţiune de cenzură, iar liderul UDMR, Hunor Kelemen, a declarat că formaţiunea sa politică va vota această moţiune de cenzură.

”Am decis retragerea tuturor miniştrilor din Guvern. Cei care nu vor respecta decizia vor suporta consecinţele – excluderea din partid”, a declarat liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

 

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a confirmat susţinerea celor două formaţiuni pentru Mircea Diaconu. “Pro România îl vom susţine pe candidatul independent Mircea Diaconu la prezidenţiale. Am avut o discuţie cu dl Diaconu. Nu vrem să îl facem din candidat independent candidat politic, nici el nu vrea să se implice în viaţa politică a Pro România”, a spus Victor Ponta.

 

Prim-ministrul Viorica Dăncilă, preşedinte al PSD, a declarat că va încerca să construiască o nouă majoritate. ”Vom numi miniştri interimari până vom face alte numiri în Guvern. Este o decizie de neînţeles din partea ALDE, am încercat să înţelegem ce stă în spatele deciziei. Nu putem vorbi de restructurare, de un nou program de guvernare, acesta e programul cu care am venit în faţa oamenilor. Înţelegeam dacă ieşeau din coaliţie pentru a-l susţine pe domnul Toriceanu, pentru a ridica partidul în sondaje, dar nu este vorba de acest lucru”, a adăugat Viorica Dăncilă.

Related posts

Leave a Comment