RFI: La mulţi ani, Majestate!

Majestatea Sa Regele Mihai I al României împlineşte azi 96 de ani. Deşi în vârstă şi în suferinţă, Regele Mihai I rămâne un simbol al opoziţiei faţă de dictaturile de extremă dreapta şi de extremă stânga. Este regele care i-a înfruntat deopotrivă pe Hitler şi pe Stalin. În plus, este cel care a stabilit o serie de premiere mondiale şi naţionale. Aflaţi care sunt aceste premiere din rubrica Pagina de istorie, publicată şi difuzată de RFI România.

Regele Mihai I s-a născut în 25 octombrie 1921, la Sinaia. Este fiul Regelui Carol al II-lea al României, pe atunci Principe Moştenitor, şi al Reginei-Mamă Elena. Pentru că tatăl său a renunţat la Tron şi s-a stabilit în străinătate, Mihai al României a fost proclamat Principe Moştenitor la doar câţiva ani. În vara anului 1927, bunicul său, Regele Ferdinand I al României, a încetat din viaţă, iar copilul în vârstă de aproape şase ani a fost proclamat Rege al României sub numele de Mihai I.

 

Era primul Rege al României care urca pe Tron minor şi sub tutela unei Regenţe. Mihai I a domnit doar până în iunie 1930, când s-a întors în ţară tatăl său, care a devenit Rege sub numele de Carol al II-lea. Mihai I era primul Rege detronat, care a primit în schimb titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. După 10 ani de domnie, Carol al II-lea s-a confruntat cu prăbuşirea aliaţilor tradiţionali ai României. A reuşit să salveze fiinţa statului român, însă a pierdut Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ocupate de URSS, Transilvania de Nord, ocupată de Ungaria, şi a consimţit la cedarea Cadrilaterului către Bulgaria.

 

Carol al II-lea a fost îndepărtat de la putere de generalul Ion Antonescu, în 1940, care l-a readus pe tron pe Mihai I, care devenea, astfel, primul Rege al României care avea o a doua domnie. În primii ani ai domniei, rolul lui Mihai I a fost unul strict decorativ, pentru că dictatorul Ion Antonescu îşi asumase întreaga putere în stat. De exemplu, Mihai I a aflat de la radio că România declarase război contra URSS. Vreme de trei ani, armata română a luptat contra Sovietelor pentru eliberarea Basarabiei şi a Bucovinei, însă, după dezastrul de la Stalingrad, victoria Naţiunilor Unite a devenit evidentă.

 

În 23 august 1944, Regele Mihai I, la doar 23 de ani, l-a arestat şi l-a îndepărtat de la putere pe Ion Antonescu şi l-a înfruntat deschis pe Hitler. Prin gestul său, Mihai I a evitat purtarea unui război nimicitor contra Naţiunilor Unite chiar pe teritoriul României.

Gestul curajos al Regelui Mihai I a avut consecinţe importante. Deşi Naţiunile Unite au refuzat să recunoască statutul de cobeligeranţă pentru România, totuşi, la Conferinţa de Pace de la Paris, Transilvania de Nord a fost înapoiată românilor.

 

Încă din 1944, Regele Mihai I a fost nevoit să se opună comunizării ţării. A rezistat mai mulţi ani presiunilor lui Stalin, până când, în 30 decembrie 1947, comuniştii au reuşit să îl şantajeze să semneze un act de abdicare pe care democraţiile occidentale l-au considerat nul şi neavenit. Regele Mihai I a plecat în exil, unde a devenit simbolul opoziţiei faţă de comunism şi faţă de Stalin. A trăit suficient încât să vadă căderea comunismului. În primii ani după 1989, autorităţile de la Bucureşti i-au refuzat Regelui posibilitatea de a reveni în ţară. Însă, în 1992, prima sa vizită în România eliberată s-a transformat într-un marş triumfal. Două milioane de români l-au aclamat în stradă.

 

Regelei Mihai I a reuşit să îşi redobândească paşaportul românesc şi dreptul de a sta în ţară abia în 1997, când a decis să întreprindă un important turneu internaţional pentru a pleda în favoarea acceptării României în NATO şi în Uniunea Europeană. Încetul cu încetul, românii şi-au redescoperit Regele. În prezent, Regele Mihai I este singurul dintre şefii de stat din perioada Celui de-al Doilea Război Mondial aflat în viaţă, şi, totodată, singura personalitate din istoria omenirii care a supravieţuit nouă decenii propriei sale încoronări.

 

Ascultaţi materialul AUDIO aici.

 

Related posts

Leave a Comment