Pagina de istorie: Originile românești ale actriței Lauren Bacall

În 16 septembrie 1924, în New York, se năștea una dintre cele mai faimoase actrițe: Lauren Bacall. Ea avea și origini românești, pentru că mama sa, Natalia, se născuse într-o familie evreiască din Iași, scrie RFI în Pagina de istorie.

Părinții lui Lauren Bacall proveneau amândoi din familii evreiești din Europa de Est. Mama sa se născuse la Iași, în anul 1901, apoi a emigrat în Statele Unite ale Americii. Tatăl viitoarei actrițe se născuse în New Jersey, într-o familie originară din Belarusul de azi.

Familia ei era una înstărită, iar fata a primit o educație bună, într-o școală privată. Însă relația cu tatăl ei s-a răcit, după ce părinții săi au divorțat.

Familia tatălui lui Lauren Bacall era înrudită cu cea a lui Shimon Peres, cel care avea să devină prim-ministru al Israelului. Mama viitoarei actrițe avea nostalgia locurilor natale, iar datorită ei, viitoarea actriță a renunțat la numele Perske al tatălui ei, pentru a adopta numele românesc al mamei, Bacall.

În 1941, tânăra Lauren Bacall a început să urmeze cursuri de actorie la Academia Americană de Arte Dramatice. Printre colegii săi s-a numărat Kirk Douglas. Și-a făcut debutul pe Broadway în 1942, pe când avea doar 17 ani. A câștigat, în acea perioadă, mai multe concursuri de frumusețe și a apărut în reviste glamour precum Vogue.

Propunerea de a juca într-un film a venit din partea regizorului Howard Hawks. La început, Lauren Bacall avea un salariu săptămânal de 100 de dolari. Filmul său de debut a fost To Have and Have Not. Pe platoul de filmare l-a cunoscut pe cel care avea să îi devină soț: actorul Humphrey Bogart. Filmul s-a bucurat de un mare succes, iar Lauren Bacall a devenit imediat vedetă, în 1944.

În 1945, a făcut un gest îndrăzneț: la National Press Club din Washington DC, s-a așezat pe pianul la care cânta vicepreședinte de atunci al Statelor Unite ale Americii, Harry Truman. Gestul a trezit imediat atenția jurnaliștilor.

Împreună cu Humphrey Bogart, a mai jucat în alte două filme.  De asemenea, a jucat alături de Kirk Douglas în Young Man with a Horn. A impresionat în pelicula How to Marry a Millionaire, regizat de un alt cineast cu origini românești, Jean Negulesco. În acest film, Lauren Bacall a jucat alături de Marilyn Monroe și Betty Grable. Colaborarea cu Jean Negulesco a continuat ulterior.

Lauren Bacall a rămas văduvă, după ce Humphrey Bogart s-a stins din cauza unui cancer esofagian.

Citiți mai multe pe RFI.

Related posts

Leave a Comment