Recomandări ale episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla cu privire la coronavirus

Printr-o scrisoare circulară, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla oferă preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor un set de recomandări prin care să fie aplicate, și la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla, măsurile cerute de autoritățile Statului Român pentru oprirea răspândirii noului virus, COVID-19 (Coronavirus). Pr. Cristian David, cancelar eparhial a transmis această scrisoare preoților prin mijloacele de comunicare online, cu rugămintea specială adresată părinților protopopi ca aceștia „să se asigure că preoții vor lua aminte la recomandările făcute și că scrisoarea circulară va fi prezentată credincioșilor la Sf. Liturghie de Duminică, 15 martie 2020”.

Iată textul circularei:

  1. Recomandăm tuturor preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor de pe teritoriul Eparhiei noastre să urmărească și să respecte toate indicațiile autorităților de stat cu privire la normele de igienă, prevenție și frecventarea spațiilor aglomerate.
  2.  La îndemnul Sf. Părinte Papa Francisc, încurajăm preoții să rămână disponibili, cu grijă paternă, și să răspundă solicitărilor credincioșilor.
  3. Persoanelor în vârstă și persoanelor bolnave le recomandăm să evite frecventarea spațiilor aglomerate pentru a nu se expune contaminării și pentru a nu-i pune în pericol pe ceilalți.
  4. Pentru cei care au posibilitatea, îi invităm să urmărească Sfintele Liturghii și slujbe prin intermediul transmisiunilor la radio, televiziune precum și on line.
  5. Preoții împreună cu consilierii parohiali vor căuta ca în zilele de Duminică și Sărbători să se asigure din timp că la oficiile liturgice va fi respectat numărul de persoane prescris de către autoritățile de stat. Acolo unde se impune și există posibilitatea, recomandăm preoților să adapteze programul liturgic astfel încât credincioșii să poată participa eșalonat la serviciile liturgice, fără a se crea aglomerație.
  6. Pentru a împiedica răspândirea virusului, se impune ca în fiecare biserică să existe substanțe dezinfectante la îndemâna credincioșilor și a celebranților. Preoții își vor dezinfecta mâinile înaintea momentului Cumninecării credincioșilor.
  7. Solicităm preoților să organizeze dezinfectarea frecventă a mobilierului bisericesc, a zonelor de acces precum și a tuturor obiectelor cu care credincioșii ar putea avea contact.
  8. Invităm onorații preoți să adreseze credincioșilor un cuvânt de încurajare și întărire în credință, iar după încheierea Sfintei Liturghii să se rostească rugăciunea alăturată acestei Circulare:

Rugăciune

 

Doamne, Dumnezeule, Părinte Ceresc, Fiule Unule-Născut, Isuse Hristoase, și Spirite Sfinte, Izvor dătător de viață, care ai creat lumea în bună rânduială, dar noi prin păcat am distrus ordinea statorită de Tine, iar acum alergăm la Tine pentru a-Ţi cere iertare și milostivire.

Tu ești bun și iubitor de oameni și nu vrei moartea păcătosului, ci să se convertească și să trăiască, Te rugăm ai milă de noi, îndepărtează orice rău și învinge cu puterea Ta epidemia aducătoare de suferință și moarte.

Doamne Isuse Hristoase, Doctorul sufletelor și al trupurilor, care pedepsești și iarăși vindeci, Te rugăm ai mila de toți bolnavii și de familiile lor. Întinde-Ți brațul tămăduitor, vindecă-i, ridică-i din patul suferinței și dă-le harul încrederii în Tine spre vindecare. Ajută medicii și personalul sanitar în lupta cu boala și suferința.

Doamne Dumnezeule Preasfânt, te rugăm arată-ne Chipul milostivirii și al iubirii Tale de oameni, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, ale Sf. Iosif, ale Fericitului Episcop Iuliu și ale tuturor Sfinților.

Nădejdea noastră este Tatăl, scăparea noastră este Fiul, acoperământul nostru este Spiritul Sfânt. Treime Sfântă, mărire Ție!

 

Preasfântă Fecioară Maria, ocrotește România!

Related posts

Leave a Comment