Recoltele modificate genetic au primit aprobarea Comisiei Europene pentru consum

Comisia Europeană a acordat autorizația pentru utilizarea de noi organisme modificate genetic (OMG, culturi agricole modificate genetic) în alimentație și ca hrană pentru animale. Este vorba de trei culturi noi de porumb și de reînnoirea autorizației pentru alte 4 culturi, 3 de boabe de soia și bumbac pentru hrana animalelor, conform Agriland.

Aceste culturi modificate genetic au trecut printr-o procedură de autorizare, care asigură un nivel ridicat de protecție al sănătății oamenilor, al animalelor, precum și al mediului. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a evaluat că aceste OMG-uri sunt la fel de sigure ca echivalentul lor convențional.

Un OMG este un organism căruia i-a fost modificat artificial materialul genetic pentru a avea o nouă proprietate (de exemplu, rezistența la boli, toleranța unei plante la un erbicid, îmbunătățirea calității sau a valorii nutriționale a unui aliment sau creșterea randamentului).

Statele membre UE nu au format încă o majoritate, nici în favoarea, nici împotriva autorizației la comisia permanentă și la comisia de apel. Autorizațiile sunt valabile 10 ani, iar orice recoltă produsă din aceste OMG-uri, va fi supusă regulilor stricte de etichetare și trasabilitate ale UE. Comisia Europeană va lansa o nouă propunere ca să permită cultivatorilor să adopte noi tehnici genomice (NGT) în sistemele agroalimentare.

Noua propunere va solicita un regulament al Parlamentului European și al Consiliului cu privire la plantele obținute de anumite NGT, alimentele și furajele acestora, care urmează să fie anunțat pe 5 iulie.

Propunerea urmărește să ofere proceduri care să permită introducerea pe piață a instalațiilor NGT care furnizează alimente și furaje la fel de sigure ca și cele convenționale, fără să implice,
în același timp, sarcini de reglementare inutile.

CITEȘTE ȘI:

Schimbările climatice schimbă agricultura din Câmpia Transilvaniei

Agricultura românească, văzută din tractor

 

 

Related posts

Leave a Comment