Profesorul Ioan Sbârciu, omagiat în Bistriţa

Una dintre personalităţile majore ale artei clujene, profesorul Ioan Sbârciu, va fi omagiat la Bistriţa. Joi, de la ora 17.00, în sălile Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, va avea loc vernisajul expoziţiei ”Portret din memorie”, dedicată profesorului care a condus Universitatea de Artă şi Design din poziţiile de rector, apoi de preşedinte al Senatului. 

”Expoziţia propune un traseu simbolic printre lucrările lui Ioan Sbârciu şi ale artiştilor Hermann Nitsch, Markus Lüpertz, Emilio Vedova, Arnulf Rainer, Mimmo Paladino, A. R. Penck, César, Daniel Spoerri, prestigioase nume ale artei contemporane internaţionale, prezente pentru prima dată în sălile Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud. Expoziţia este realizată cu contribuţia esenţială a Galeriei Iaga Contemporary Art din Cluj-Napoca şi a colecţionarului italian Alberto Perobelli, care au fost bucuroşi să poată prezenta publicului bistriţean o selecţie de lucrări din colecţia personală a acestuia”, spun organizatorii. 

 

Astfel, de numele şi personalitatea sa se leagă astăzi în mod fundamental realizarea unei importante opere picturale, constituirea unor legături substanţiale cu artişti şi galerii de pe scena internaţională de artă contemporană şi, într-un mod cu totul special, formarea a generaţii succesive de artişti care se bucură acum de prestigiu internaţional, cunoscute atât în publicistica românească cât şi internaţională sub genericul „Şcoala de pictură de la Cluj”.

 

Expoziţia aniversară „Portret din memorie” de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud din oraşul copilăriei lui Ioan Sbârciu are ca numitor comun admiraţia şi curiozitatea pictorului clujean faţă de o serie de artişti, reprezentanţi bine cunoscuţi ai unor curente artistice majore din perimetrul internaţional, de la Neo-expresionismul german şi Nouveau réalisme până la Arte informale şi Acţionismul vienez.

 

Related posts

Leave a Comment