Procesul de reabilitare a Muzeului de Istorie a Farmaciei este aproape de final – Află valoarea investiției

Lucrările de consolidare şi reabilitare a clădirii care adăpostește Colecția de Istorie a Farmaciei (Casa Hintz) sunt pe final. MNIT cumpără mobilier pentru dotarea spațiului expozitional nou. Casa Hintz, clădirea care adăpostește Colecția de Istorie a Farmaciei, imobil situat în Piața Unirii nr. 28, a intrat în luna octombrie 2018 într-un proces de reabilitare, iar după finalizarea acestora colecția va fi redeschisă pentru vizitare. 

Acum, muzeul a lansat o licitatie pentru achizitionarea de ”MOBILIER pentru dotarea spațiului expozitional nou pentru expoziția „MUZEUL FARMACIEI, CASA HINTZ” în vederea expunerii pieselor de patrimoniu și pentru realizarea unor activități educative și conexe a noii expoziții de Istorie a Farmaciei, în Casa Hintz.

Expoziția muzeală este extinsă pe 10 săli situate la parterul și subsolul imobilului. Proiectul mobilerului se află în proiectul de arhitectură nr. 40/2022 REAMENAJARE EXPOZIȚIE MUZEUL FARMACIEI, CASA HINTZ”. Data limita de depunere a ofertelor este 05.12.2022.

Valoarea contractului este de 537.157 lei, fonduri bugetare.

Clădirea, monument istoric și de arhitectură, construită în secolul al XVI-lea, a găzduit cea mai veche farmacie din Cluj, „La Sfântul Gheorghe”, a cărei primă atestare documentară datează din anul 1573. La originea colecției se află donația de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Gyula Orient (1869-1940), expusă în anul 1904 într-una dintre sălile Muzeului Ardelean și îmbogățită pe parcursul timpului prin alte donații valoroase care ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania secolelor XVI-XIX.

Șeful catedrei de Istoria Medicinei și Farmaciei din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie din Cluj, profesorul Lucian V. Bologa (1892-1971), a fondat în anul 1954 Muzeul Farmaciei din Cluj, care a primit ulterior numele de Colecția de Istorie a Farmaciei, fiind subordonată Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Related posts

Leave a Comment