Presa rusă: România nu exclude o eventuală participare în South Stream şi aşteaptă o invitaţie în acest sens

Presa rusă relatează în prim-time declaraţia ministrul Economiei româneşti, Adriean Videanu, care a afirmat pentru RFI că România rămâne deschisă şi altor proiecte energetice, în afară de Nabucco şi nu exclude o eventuală participare la concurentul ruso-italian South Stream. În declaraţia făcută pentru RFI, Videanu preciza că deocamdată România nu a primit o ofertăa oficială concretă de a intra în acest proiect. “Prioritatea zero pentru România o reprezintă proiectul Nabucco”, conchidea Videanu.Proiectul Nabucco, în care este implicat şi România este sprijinit de Uniunea Europeană, ca o soluţie alternativă la resursele energetice ruseşti.
Recent Turcia a autorizat Rusia să întreprindă lucrări de explorare pentru a realiza gazoductul South Stream.
South Stream este privit ca un rival al proiectului Nabucco – în ciuda faptului că ambele concerne au spus adesea că ele sunt eventual complementare. Proiectul South Stream, conform prevederilor Guvernului rus este stipulat ca lucrările acestuia să înceapă la sfârşitul anului 2010, începutul anului 2011, iar exploatarea în 2013. Gazul care va alimenta South Stream va proveni din Rusia, Asia Centrala şi Kazahstan, iar conducta va avea o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi.
Interesul Rusiei pentru South Stream sew exprimă prin dorinţa de a-şi proteja cota de 25% din piaţa europeană a gazului, în schimb participarea Turciei indică ambiţiile regionale ale Ankarei, care vrea să se extindă dincolo de tradiţionala cooperare cu aliaţii săi occidentali.

Related posts

Leave a Comment