Pagina de istorie: Ioan de Austria, cel care s-a bătut cu otomanii pe mare

Povestea lui Ioan de Austria începe în 1547, în orașul Regensburg. Era fiul lui Carol Quintul, rămas văduv, cu o domnișoară din burghezia germană, Barbara Blomberg, scrie RFI în Pagina de istorie.

În vara anului 1554, împăratul Carol Quintul a decis să își recunoască băiatul. L-a adus în Spania, pentru a-i oferi o educație pe măsura rangului său, iar în 6 iunie 1554, a scris și un codicil prin intermediul căruia îi oferea recunoașterea necesară copilului. De asemenea, Carol Quintul l-a menționat pe Ioan de Austria și în testamentul său. Drept urmare, și ceilalți membri ai familiei imperiale l-au acceptat, inclusiv moștenitorul lui Carol Quintul, regele Filip al II-lea al Spaniei.

Acesta s-a întors în Peninsula Iberică în 1559, după o perioadă petrecută în Bruxelles, capitala Țărilor de Jos, care erau o posesiune habsburgică. Filip al II-lea i-a oferit fratelui său dreptul să primească apelativul de Excelență, utilizat de aristocrați, însă nu pe cel de Alteța Voastră, rezervat principilor  regali și imperiali.

Filip al II-lea i-a oferit lui Ioan de Austria șansa de a fi educat la Universitatea Alcala de Henares împreună cu propriul său fiu, principele Carol, precum și cu Alessandro Farnesse, un nepot al lui Carol Quintul. Ioan de Austria era destinat unei cariere ecleziastice și a fost admis la ceremoniile oficiale ale Curții Regale.

În 1565, Ioan de Austria a cerut să fie lăsat să lupte împotriva flotei otomane, care atacase Malta, posesiune a Ordinului Cavalerilor Ioaniți. În 1568, a avut ocazia să își dovedească însușirile de conducător. La comanda unei flote spaniole, a învins flota corsarilor algerieni musulmani, apoi s-a întors în Spania pentru a înăbuși o revoltă a maurilor împotriva fratelui său.

În 1570, a izbucnit, în Mediterana Orientală, un război pentru Cipru între otomani și Veneția. Spania a intervenit de partea venețienilor. De asemenea, au intervenit și Toscana, Savoia și Parma, precum și Cavalerii de Malta care au trimis corăbii în sprijinul venețienilor. Ioan de Austria a fost numit amiral al întregii flote creștine, care număra cu puțin peste 200 de nave. Turcii aveau o flotă de 300 de nave. Sub comanda lui Ioan de Austria lupta și Miguel de Cervantes, cel care avea să scrie mai apoi Don Quijote.

Citiți toată povestea pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment