Peste 4000 de oameni au protestat împotriva proiectului de la Roşia Montană


Au început protestul 1500 de oameni şi au ajuns peste 4000. Aşa s-a desfăşurat la Cluj-Napoca un nou episod al mişcărilor de stradă împotriva proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană. Protestatarii au scandat lozinci, au pornit într-un marş, apoi, la final, au oprit traficul, s-au aşezat pe stradă şi au cântat.Oamenii s-au adunat, ca de obicei, în piaţa Unirii din Cluj unde nu au rămas prea mult timp pentru că, în acelaşi timp, în acelaşi loc se desfăşura un alt eveniment, Transilvania Fest. Însă tarabele festivalului agrar nu i-au descurat pe protestatari. După ce au ascultat o serie de discursui rostite de diverse persoane prezente în piaţă, oamenii au pornit într-un marş pe străzile oraşului.

“Răspundem la sfidare cu un protest mai mare” sau „Vrem natură nu cianură” sunt o parte dintre mesajele afişate atât pe pancarte, cât şi scandate de participanţi. Ei spun că mesajul lor este unul clar, care se adresează direct guvernanţilor.

Ca de fiecare dată, la proteste nu participă doar organizaţii civice şi ecologice, ci şi militanţi politici. De exemplu, monarhiştii clujeni spun că soluţia pentru multe dintre problemele României ar fi o schimbare radicală instituţională. Adică “Moharia salvează România!”

Circulaţia pe traseul marşului de protest a fost oprită. Autobuzele cu călători au fost trase pe dreapta până când au trecut protestatarii. După aproape două ore de la debutul protestului, numărul oamenilor care s-au alăturat manifestării s-a dublat, pentru ca la punctul final să fie tot în jur de 1000 de persoane, ca la început. În faţa Casei de Cultura a Studenţilor din Cluj ei s-au aşezat în stradă, au aprins lumânări şi au cântat.
Protestul s-a încheiat în jurul orei 22.00.

Related posts

Leave a Comment