Arta populară din zona Călata, de la sfârșitul secolului al XIX-lea, vernisată la Muzeul Etnografic

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în colaborare cu Arhivele Naționale – Direcția Cluj, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, invită publicul la vernisajul expoziției „In memoriam Gyarmathy Zsigáné”.

Evenimentul va avea loc miercuri, 16 august 2023, ora 15:00, la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, situat pe str. Memorandumului nr. 21.

Hory Etelka s-a născut la Mănăstireni, iar după căsătoria cu Gyarmathy Zsigmond a trăit până la sfârșitul vieții în Huedin. Deși a fost o scriitoare prolifică a timpului, posteritatea își amintește de ea în primul rând ca și creatoarea industriei casnice textile din zona Călata.

Expoziția se concentrează pe personalitatea acestei doamne remarcabile, care își folosea talentul, energia sa excepțională, abilitățile organizatorice și calitățile sale de personalitate publică în beneficiul zonei natale, Călata. Oferind o selecție din moștenirea doamnei Gyarmathy, păstrată în patru colecții publice (piese ceramice, port tradițional, textile de interior, documente scrise și vizuale), expoziția introduce publicul și în atmosfera artei populare din zona Călata de la sfârșitul secolului al XIX-lea care a atras atenția cercetătorilor, artiştilor şi a publicului larg maghiar deopotrivă, prin bogăţie, diversitate şi personalitate.

Expoziția va fi deschisă în perioada 16 august – 24 septembrie 2023.

CITEȘTE ȘI:

Expoziție dedicată portului popular, la Muzeul Goga din Ciucea

Un an de Erasmus+ pentru Muzeul Etnografic al Transilvaniei AFLĂ finanțarea și obiectivele pentru anul în curs

Related posts

Leave a Comment