Pandemia a dus la creșterea semnificativă a cererii de servicii de telemedicină

Pandemia de coronavirus a dus la creșterea semnificativă a cererii pentru serviciile de telemedicină. Este vorba de servicii furnizate deopotrivă de unități publice sau de entități private. Aceste servicii de telemedicină au degrevat unitățile de primire a urgențelor și au suplinit transformarea unor unități sanitare în spitale COVID.

Clujul este unul dintre județele în care serviciile de telemedicină se bucură de foarte multă apreciere. Cel mai vechi serviciu de acest fel este Peditel 1791. Medici cu o bună reputație profesională oferă consultații prin telefon părinților care au copii bolnavi. Este vorba de cazuri care nu sunt urgențe medicale. Sfaturile medicilor degrevează unitățile de primiri urgențe din spitalele pediatrice, spune fondatoarea Peditel 1791, Cristina Grigore.

Peditel 1791 este un serviciu care atrage apeluri din întreaga țară, nu doar din Cluj. În plus, 7 la sută din totalul apelurilor înregistrate în anul 2020 provine de la români din Diaspora. Anul trecut, medicii de la Peditel 1791 au acordat mai mult de 83.000 de consultații medicale prin telefon. Este vorba de o creștere cu peste 20 la sută comparativ cu anul 2019 și cu mai mult de 1.200 la sută comparativ cu anul fondării, 2014. Toate consultațiile medicale prin telefon sunt gratuite, iar Peditel 1791 este un serviciu finanțat exclusiv prin donații și sponsorizări. Un alt serviciu de telemedicină, oferit gratuit, este ClujMedicApp. Acest serviciu este oferit prin intermediul unei aplicații mobile, dezvoltată de specialiștii Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Medicii care oferă servicii de telemedicină sunt angajații Spitalului Județean de Urgență din Cluj. Și aceste sfaturi medicale sunt gratuite, spune subprefectul din Cluj, Irina Munteanu.

Un alt serviciu de telemedicină a fost creat de specialiștii Spitalului de Copii din Cluj. Aceștia au oferit în 2020 peste 9.000 de consultații medicale prin telefon, prin intermediul serviciului AloPedi.

Related posts

Leave a Comment