Pagina de istorie: Vizita Papei. Iaşi, oraşul cu două catedrale romano-catolice

Papa Francisc este aşteptat şi la Iaşi, un oraş care are două catedrale episcopale romano-catolice şi, totodată, doi episcopi: ierarhul diecezan, PS Petru Gherghel, şi episcopul auxiliar, PS Aurel Percă, scrie RFI în pagina de istorie.

Istoria comunităţii catolice din Moldova este atestată documentar din Evul Mediu. În perioada 1227 – 1241, a funcţionat Episcopia Milcovului, distrusă în Marea Invazie Mongolă din 1241.

 

Apoi, în secolul al XIV-lea, voievozii maramureşeni care au întemeiat Moldova, Dragoş şi Bogdan, erau catolici, astfel că în 1371 a luat fiinţă şi o episcopie romano-catolică, la Siret, care funcţiona în paralel cu ierarhia ortodoxă. Această episcopie a funcţionat până în 1434. În paralel, în anul 1413, a luat fiinţă şi Episcopia de Bacău, care a funcţionat până în 1523.

 

Din 1607, pentru a deservi nevoile spirituale a tot mai numeroasei comunităţi de ceangăi, a luat fiinţă Episcopia de Bacău, care a funcţionat până în anul 1818. Din acel an, a luat fiinţă Vicariatul Apostolic al Moldovei, cu sediul la Iaşi. Acest vicariat a fost transformat în episcopie în 1884.

 

După Marea Unire din 1918, Dieceza de Iaşi a primit jurisdicţie şi asupra Bucovinei, precum şi asupra Basarabiei, unde funcţionează în prezent Dieceza de Chişinău. Comuniştii au interzis funcţionarea episcopiei de la Iaşi, însă desfiinţarea ei nu a fost niciodată recunoscută de Sfântul Scaun, care a relegalizat dieceza în anul 1990.

 

Dintre episcopii de Iaşi, se distinge figura Fericitului Anton Durcovici. El a fost arestat în timpul Primului Război Mondial, pe motiv că era cetăţean austro-ungar. A fost eliberat la intervenţia Regelui Ferdinand I al României. Ulterior, a fost decorat cu Ordinul Naţional Steaua României. Episcopul Anton Durcovici a fost arestat de Securitate în anul 1949 şi dus la Sighetu Marmaţiei, unde a murit pentru credinţă în 10 decembrie 1951. Anton Durcovici a fost beatificat în 2014.

 

Citiţi mai multe pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment