Pagina de istorie: Vizita Papei. Şumuleu Ciuc, locul celui mai mare pelerinaj din Europa Centrală şi de Est

Papa Francisc va vizita un loc cu o încărcătură simbolică enormă pentru maghiarii din România şi nu numai. Şumuleu Ciuc este locul unde, în fiecare an, de Rusaliile romano-catolice, are loc cel mai mare pelerinaj din regiune. Oamenii vin pentru a venera o statuie a Sfintei Fecioare Maria cu Pruncul Isus, care are faima de a fi făcătoare de minuni, scrie RFI în Pagina de istorie.

Sanctuarul de la Şumuleu Ciuc a fost construit de franciscani, în Evul Mediu. Ei au fondat o mănăstire în Carpaţii Orientali în anul 1442.

 

Din acea perioadă datează şi tradiţia pelerinajului. Simbolul lăcaşului de cult era o statuie neobişnuită a Sfintei Fecioare Maria cu Pruncul Isus. Franciscanii spun că este cea mai mare statuie de acest fel din lume a Maicii Domnului. Statuia are o înălţime de 227 de centimetri şi este confecţionată din lemn de tei aurit.

 

Treptat, pelerinajul de la Şumuleu Ciuc a devenit tot mai important. De aceea, sanctuarul franciscanilor a devenit ţinta principelui unitarian al Transilvaniei, Ioan Sigismund. Acesta era extrem de labil: născut catolic, a devenit lutheran, apoi calvin şi mai apoi unitarian.

 

În 1567, le-a cerut secuilor catolici să devină protestanţi. Pentru că aceştia au refuzat, el a pornit în fruntea oştilor ungureşti pentru a distruge sanctuarul de la Şumuleu Ciuc. Secuii s-au hotărât să îşi apere biserica. Oastea lor nu avea general, ci era condusă de preotul Istvan din Josani. Disproporţia dintre cele două oşti era atât de mare, încât victoria secuilor catolici împotriva ungurilor protestanţi a fost considerată drept un miracol dumnezeiesc.

 

Bătălia a avut loc de Rusalii, de aceea secuii victorioşi au jurat că vor veni, ei şi urmaşii lor, în fiecare an, pentru a-i mulţumi Maicii Domnului. Câteva luni mai târziu, Dieta Transilvaniei lua o decizie menită să pună capăt războaielor religioase. Concret, fiecare locuitor al Transilvaniei primea dreptul să îşi aleagă liber religia, iar principiul libertăţii religioase primea astfel contur pentru prima oară în lume.

 

Citiţi mai multe pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment