Pagina de istorie: Povestea lui Röntgen și descoperirea sa revoluționară

Acum 124 de ani, un fizician din Germania descoperea razele electromagnetice, cunoscute și sub numele de ”raze X”. Fizicianul era nimeni altul decât Wilhelm Conrad Röntgen. Vă invităm să aflați povestea descoperirii sale care a revoluționat medicina, din Pagina de istorie a RFI.

Cel care avea să devină unul dintre cei mai mari fizicieni ai lumii s-a născut la Lennep, în Germania. Era singurul copil al unui negustor și producător de textile.

Datorită mamei sale care provenea dintr-o veche familie olandeză, familia Röntgen a decis să se mute în Olanda, când micuțul Wilhelm avea doar trei ani.

În copilărie și adolescență, Röntgen nu dădea semne de aptitudini ieșite din comun, dar avea o pasiune – pe care, de altfel și-a păstrat-o toată viața – de a face obiecte mecanice complicate, îndelung elaborate.

După studiile universitare, încheiate cu obținerea doctoratului la Zürich, Wilhelm Conrad Röntgen își începe cariera academică, din postura de asistent al fizicianului August Kundt.

În cercetările sale, Röntgen a descoperit razele X, care mai apoi au început să-i poarte numele, în ciuda testamentului său, absolut din întâmplare.

Röntgen făcea experimente în laboratorul său pentru a vedea efectele descărcărilor sarcinilor electrice de mare intensitate prin tuburi de sticlă umplute cu gaz rarefiat la presiuni foarte joase.

A descoperit, însă, altceva: că poate înregistra transparența unui corp. Prima ”röntgenogramă” sau radiografie adevărată din lume a făcut-o mâinii soției sale, în care se poate vedea inclusiv inelul pe care îl purta.

Pentru că nu știa natura acestor raze, le-a spus ”raze X”. Mai târziu, Max von Laue și discipolii săi au descoperit că razele X și lumina au aceeași natură electromagnetică, însă diferă frecvența înaltă a vibrației lor.

Află din ce cauze a murit Röntgen, de AICI.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te invităm să descoperi și alte Pagini de istorie AICI.

Related posts

One Thought to “Pagina de istorie: Povestea lui Röntgen și descoperirea sa revoluționară”

Leave a Comment