Pagina de istorie: Destinul zbuciumat al Poloniei și renașterea sa

În 6 noiembrie 1918, Primul Război Mondial însângera încă harta Europei. Chiar dacă victoria Antantei se profila destul de clar, nimeni nu știa cât va mai dura războiul. De asemenea, nimeni nu știa cum va arăta harta lumii după război. Însă un grup de oameni curajoși a decis să-i sfideze pe învingători. În acea zi, patrioții polonezi au proclamat cea de-a doua republică poloneză, scrie RFI în Pagina de istorie.

Polonia a fost de-a lungul Evului Mediu o țară care a marcat decisiv istoria Europei. Vitejia polonezilor a pus stavilă expansiunii Hoardei de Aur, iar Imperiul Otoman a avut în Regatul Poloniei un adversar redutabil.

Unul dintre cele mai glorioase episoade a fost despresurarea Vienei, care era asediată de turci, cu ajutorul husarilor polonezi conduși de regele Jan Sobieski.

Însă Polonia a fost ștearsă de pe hartă în 1795, atunci când Rusia, Austria și Prusia și-au împărțit teritoriile poloneze. Măreția Poloniei nu a dispărut însă o dată cu statalitatea. Polonezii s-au revoltat ori de câte ori au crezut că au vreo șansă de a restaura independența patriei lor. De multe ori, polonezii au plătit un preț greu pentru libertatea națională, pentru care au suferit generații întregi. De aceea, în 6 noiembrie 1918, liderii polonezi nu au avut nici o ezitare atunci când a apărut prilejul restaurării autonomiei patriei lor.

La Lublin, a fost creat un Guvern provizoriu, care a proclamat Republica. Acest termen nu desemna neapărat o formă de guvernare, ci un regim în care fiecare cetățean polonez era îndreptățit să ia parte la treburile publice.

În Evul Mediu, Republica Polono-Lituaniană era condusă de un rege. În 1918, polonezii au ales un mareșal, pe Jozef Pilsudski, să îi conducă. Acesta a proclamat independența Poloniei cinci zile mai târziu, în 11 noiembrie, zi care a devenit sărbătoare națională a polonezilor.

Related posts

One Thought to “Pagina de istorie: Destinul zbuciumat al Poloniei și renașterea sa”

  1. […] Dacă ți-a plăcut acest articol, te invităm să descoperi și alte Pagini de istorie AICI. […]

Leave a Comment