Pagina de istorie: Mantia Reginei Maria, purtată la încoronare

Despre viața și activitatea Reginei Maria au fost scrise zeci de mii de pagini. Maria Împărăteasa, cum îi spuneau soldații, a fost una dintre figurile principale ale Primului Război Mondial și ale Marii Uniri.În octombrie 1922, a trăit un moment de triumf la Alba Iulia, când a fost încoronată drept regină a României Mari. Unul dintre martorii acestui moment este… mantia pe care Regina Maria a purtat-o la încoronare, scrie RFI în Pagina de istorie.

Mantia Reginei Maria este o adevărată operă de artă. La fel ca și mantia Regelui Ferdinand I, ea a fost concepută special pentru Serbările Încoronării de la Alba Iulia din 1922.

Concepția celor două simboluri ale suveranității a fost realizată de pictorul Costin Petrescu, un artist plastic valoros, care a fost pictorul oficial al Familiei Regale a României. Costin Petrescu a vrut să transpună în această mantie fastul curții basileilor bizantini.

Hlamida purtată de Regina Maria la Alba Iulia în 1922 a fost realizată efectiv de o altă artistă de valoare. Este vorba de Elena Niculescu Frunzeanu.

În epocă, ea era directoarea Școlii de sericicultură și țesătorie din București, faimoasă pentru educația pe care o oferea viitorilor meșteri mătăsari din capitala Regatului României. Mantia regală este realizată din ţesătură lamé şi fir de aur.

Hlamida Reginei Maria este decorată cu broderii de mătase şi aplicaţii de pietre semipreţioase. Acestea compun un adevărat arsenal simbolic, ce include blazoanele tuturor principatelor și provinciilor care formau România Mare, precum și blazonul Familiei de Hohenzollern-Sigmaringen, din care proveneau Carol I și Ferdinand I, precum și blazonul Familiei de Edinburgh, din care provenea ea însăși.

Mantia Reginei Maria este păstrată la Castelul Peleș, acolo unde se află Tronul Țării.

Citește întregul articol AICI.

Citește și alte Pagini de istorie AICI.

Sursa foto: peles.ro.

Related posts

One Thought to “Pagina de istorie: Mantia Reginei Maria, purtată la încoronare”

Leave a Comment