Cariera militară
În Cel de-al Doilea Război Balcanic, în calitate de ofițer în rezervă, a luat parte la campania din Bulgaria, soldată cu alipirea Cadrilaterului. De asemenea, s-a oferit voluntar în Primul Război Mondial, însă nu a luat parte la lupte, din cauza unei probleme la inimă.
Din 1912, s-a înscris în PNL, iar în 1919 a devenit deputat de Gorj. S-a făcut remarcat prin discursurile sale clare, iar în 1922 a fost numit subsecretar de stat la Ministerul de Interne, post pe care l-a deținut până în 1928. În această calitate, a luat parte la înăbușirea insurecției bolșevice de la Tatar Bunar, din Basarabia.
Ascensiunea în PNL
În 1931, a fost ales secretar general al PNL. A devenit liderul tinerilor liberali, în contextul în care o grupare liberală, condusă de Gheorghe Brătianu, fusese exclusă din partid din cauza apropierii de Regele Carol al II-lea. Gheorghe Tătărescu, la rândul său, s-a apropiat de Rege.
După ce legionarii l-au asasinat pe prim-ministrul Ion Gheorghe Duca, Regele Carol al II-lea a dat o adevărată lovitură politică: în loc să îl nominalizeze premier pe președintele PNL, Constantin Brătianu, l-a desemnat pe secretarul general al formațiunii, Gheorghe Tătărescu. Inițial, acesta a refuzat, însă, la insistențele altor lideri liberali, a acceptat nominalizarea.
Citește cum a devenit un lider liberal…comunist, în Pagina de istorie a RFI.