Pagina de istorie: Gheorghe Tătărescu, un liberal devenit comunist

În data de 13 aprilie 1938, Gheorghe Tătărescu provoca o sciziune în Partidul Național Liberal. El devenise unul dintre oamenii de încredere al Regelui Carol al II-lea. Gheorghe Tătărescu a slăbit, astfel, capacitatea PNL de a se opune regimului autoritar instaurat de rege. Ulterior, Gheorghe Tătărescu a devenit aliat al comuniștilor. Astfel, un om politic inteligent s-a compromis definitiv, scrie RFI în Pagina de istorie.

Gheorghe Tătărescu era fiul unui general strălucit, Nicolae Tătărescu, care se bucura de stima Regelui Carol I. Ambii săi părinți proveneau din boierimea olteană. Gheorghe Tătărescu a studiat Dreptul și Economia Politică la Paris, unde s-a apropiat de socialiști. Și-a susținut doctoratul în 1912, cu o teză în care sistemul de vot cenzitar pe atunci în vigoare în România și pleda pentru introducerea votului universal. A activat o scurtă vreme ca avocat și publicist.

Cariera militară

În Cel de-al Doilea Război Balcanic, în calitate de ofițer în rezervă, a luat parte la campania din Bulgaria, soldată cu alipirea Cadrilaterului. De asemenea, s-a oferit voluntar în Primul Război Mondial, însă nu a luat parte la lupte, din cauza unei probleme la inimă.

Din 1912, s-a înscris în PNL, iar în 1919 a devenit deputat de Gorj. S-a făcut remarcat prin discursurile sale clare, iar în 1922 a fost numit subsecretar de stat la Ministerul de Interne, post pe care l-a deținut până în 1928. În această calitate, a luat parte la înăbușirea insurecției bolșevice de la Tatar Bunar, din Basarabia.

Ascensiunea în PNL

În 1931, a fost ales secretar general al PNL. A devenit liderul tinerilor liberali, în contextul în care o grupare liberală, condusă de Gheorghe Brătianu, fusese exclusă din partid din cauza apropierii de Regele Carol al II-lea. Gheorghe Tătărescu, la rândul său, s-a apropiat de Rege.

După ce legionarii l-au asasinat pe prim-ministrul Ion Gheorghe Duca, Regele Carol al II-lea a dat o adevărată lovitură politică: în loc să îl nominalizeze premier pe președintele PNL, Constantin Brătianu, l-a desemnat pe secretarul general al formațiunii, Gheorghe Tătărescu. Inițial, acesta a refuzat, însă, la insistențele altor lideri liberali, a acceptat nominalizarea.

Citește cum a devenit un lider liberal…comunist, în Pagina de istorie a RFI.

Related posts

Leave a Comment