Pagina de istorie: Document inedit despre teroarea de dinaintea alegerilor din 1946

Ne aflăm în prag de alegeri în România, iar Pagina de istorie de astăzi face referire la alt an electoral, cel din 1946, când în 19 noiembrie destinul României şi românilor a luat un alt curs, pentru aproape 45 de ani.

Istoricii de astăzi sunt aproape unanim de părere că alegerile din 1946, în urma cărora a fost pecetluită venirea la putere a comuniştilor, au fost falsificate. Vă invităm să descoperiţi şi un document inedit, în care Iuliu Maniu denunţa lumii libere abuzurile comuniştilor români susţinuţi de sovietici, scrie RFI în Pagina de istorie.

Acum 73 de ani, România a fost martora celei mai mari fraude electorale din istoria sa politică. Consecinţa directă a fost instaurarea totalitarismului. Un document inedit, păstrat în Arhiva Ion Raţiu de la Londra, relatează ce abuzuri au comis comuniştii înainte de alegerile din noiembrie 1946.

Document inedit

Documentul trimis de cabinetul Maniu românilor din străinătate vorbea despre promisiunile făcute de ambasadorii american, englez şi rus, dar şi de către Guvernul român că ”se va respecta libertatea presei şi a cuvântului, libertatea întrunirilor şi funcţionarea nestânjenită a partidelor politice: naţional-ţărănesc şi naţional-liberal; că se vor sista persecuţiile politice şi procesele înscenate împotriva membrilor opoziţiei, iar cei arestaţi vor fi puşi în libertate”.

Nici unul din aceste angajamente nu a fost respectat. Din contra, s-a continuat cu şi mai mare ferocitate persecuţia presei, oprirea sau spargerea prin violenţă a întrunirilor, procesele înscenate au curs mai departe, soldându-se cu sute de condamnări neîntemeiate, iar cei arestaţi au continuat să fie reţinuţi în condiţiuni inumane, alături de cei arestaţi ulterior, în baza unor revoltătoare înscenări organizate prin agenţi provocatori. (…)

Metodele comuniste de intimidare

 

Întrunirile opoziţiei sunt împrăştiate de cete comuniste organizate, înarmate şi transportate în vechiculele Statului, de către Guvern, precum şi de înseşi autorităţile poliţieneşti şi de formaţiunile militare ale Guvernului – cum sunt unităţile de foşti prizonieri în Rusia trecute printr-o şcoală specială sovietică: diviziile ”Tudor Vladimirescu” şi ”Horia, Cloşca şi Crişan”.

Numeroase victime cad jertfă acestor atacuri violente, între cari grav răniţi şi morţi. Partidul naţional-ţărănesc numără o importantă cifră de partizani omorâţi. Tipografiile şi imprimeriile sunt împiedicate prin ordine abuzive date de Sindicatele de tipografi şi de Confederaţia Generală a Muncei să tipărească ziarele sau manifestele partidelor de opoziţie. (…)

Oficiul de repartizare a hârtiei, care este la dispoziţia Guvernului, distribuie hârtia aproape exclusiv ziarelor Guvernului şi partidului comunist. (…) Cenzura funcţionează într-un chip barbar. Ziarele guvernamentale inventează fel de fel de calomnii, iar Guvernul înscenează felurite manevre, destinate să compromită partidele de opoziţie”.

Related posts

Leave a Comment