România ține pasul în ceea ce privește energia regenerabilă, iarcompaniile militează în favoarea energiei verzi, implementânddiverse soluții precum panouri fotovoltaice, solare sau promovareatransportului electric. Rând pe rând, administrațiile orașelor iau atitudine. În Cluj-Napoca, începând cu anul trecut, proiectul de amplasare a stațiilorde încărcare a mașinilor electrice a prins contur, la momentulactual existând peste 40 de „benzinării” verzi. De asemenea, în ultimii ani s-au achiziționat autobuze, troilebuze și tramvaie electrice, ajungând în 2021 la un număr de 41 de autobuze, 90 de troleibuze și 28 de tramvaie eco-friendly, care să ajute la rezolvarea problemelor legate de mediu. Conform rapoartelor pe anii 2020-2021, în județul Cluj, numărulmașinilor electrice înmatriculate a crescut cu 54,58%, de la 273 la 422. Totuși, cei care nu vor să aștepte la rând pentru a-și alimentamașinile electrice, au posibilitatea de a achiziționa propriile stațiide încărcare. Mai mult decât atât, șoferii sustenabili au peste 60 locuri de parcare dedicate, iar autovehiculele parcate ilegal pot fi sancționate cu amenzi de până la 700 de lei. O astfel de parcare, înton cu modernizarea, este GOTO Parking, din incintaAeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca. „Se poate spune că este un început promițător în sustenabilitate,iar noi ne propunem să susținem inițiativa autorităților locale de a încuraja șoferii să se orienteze spre o direcție mai verde în ceeace privește vehiculul cumpărat. Din acest motiv, am amplasat înincinta GOTO Parking două stații de încărcare a mașinilorelectrice, iar în viitor vom suplimenta numărul acestora. Ne gândim la un viitor sustenabil și modalități de reducere a energieitradiționale în favoarea energiei verzi. Azi, mai mult decâtoricând, mașinile electrice nu mai reprezintă un moft al noiigenerații ci o nouă normalitate pentru o zi de mâine mai sigură, la nivel global”, afirmă Sanda Mirabela Ardelean, administrator GOTO Parking. Încărcarea mașinii electrice în incinta GOTO Parking se face prinintermediul aplicației EVConnect, iar costul este de 1.89 lei/kw. DESPRE GOTO Parking …
Read MoreNews
Tavan surpat la Iulius Mall, nimeni nu a fost ranit grav
O parte din tavanul fals de la primul etaj al Iulius Mall s-a surpat. Locul in care bucatile de tavan s-au desprins este langa magazinele Altex si Carturesti. Martorii oculati spun ca incidentul s-a produs in jurul orei 11.40. Bucati mari de tavan s-au desprins si au cazut. Din fericire, nimeni nu a fost ranit, insa bucati de tavan comtinua sa cada din locul in care a inceput sa se surpe. Intrarea in magazinul GNC este complet blocata de bucatile cazute pe jos. Tavanul a cazut si peste standul cu…
Read MoreCare au fost cauzele războiului ruso-japonez din secolul XX
Războiul ruso-japonez de la începutul secolului trecut a fost un conflict între Imperiul Rus și Imperiul Japoniei privind ambițiile imperiale în Manciuria și Coreea. În Manciuria de Sud au avut loc bătălii terestre majore, în timp ce bătăliile navale cheie au avut loc în Marea Galbenă și Marea Japoniei. După Restaurarea pe tron a împăratului Meiji în 1868, Japonia s-a modernizat rapid, a adoptat tehnologia și practicile militare occidentale ca să devină o putere industrială. Căutând să fie recunoscută ca egală cu națiunile occidentale, Japonia a urmărit expansiunea imperială, în…
Read MoreHorațiu Crișan își expune, la Cluj, lucrările pictate în mijlocul publicului
Expoziția de grafică „Tradiții” a artistului Horațiu Crișan va fi vernisată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei luni, 14 iulie 2025, la ora 18:00, în Galeria Cellarium, la sediul muzeului, situat pe str. Memorandumului nr. 21. Expoziția va fi deschisă în perioada 14 iulie – 10 august, în Galeria Cellarium, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18.00, ultima intrare fiind la ora 17.00. „După prima mea vizită în Parcul Etnografic, am rămas profund impresionat de ceea ce am descoperit acolo: gospodăriile tradiționale, obiceiurile și atmosfera autentică, ce trezesc în…
Read MoreConcert cameral susținut de cvartetul Animato
Muzeul Etnografic al Transilvaniei invită publicul în data de 12 iulie 2025, de la ora 16:30, la Concertul cameral (Kamaraest) susținut de cvartetul Animato. Evenimentul va avea loc în sala Reduta, str. Memorandumului nr. 21, Cluj-Napoca. Invitat special: Octavian Lup, violoncel. În program: – Aleksandr Borodin – Cvartetul nr. 2; – Franz Schubert – Cvintetul cu 2 violoncele D. 956. Biletele pot fi achiziționate la intrarea în muzeu.
Read MoreDacă ești pasionat de cusutul tradițional, află cum poți învăța mai multe despre acest meșteșug
Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca organizează cursul de vară intitulat „Broderii românești”, dedicat cusutului tradițional. Activitatea va fi coordonată de expert Ioana Mureșan. Cursul se adresează adulților de nivel începător și intermediar, care doresc să deprindă tehnici de cusut tradițional specifice portului românesc. Cursul va avea loc la Galeria „Arte” a instituției, situată pe str. Vasile Alecsandri nr. 1, Cluj-Napoca, în perioada 14 – 18 iulie 2025, între orele 13:00 și 16:00. Persoanele interesate se pot înscrie până în data de 11 iulie 2025, prin completarea formularului disponibil…
Read MoreA început a VI-a ediție a Festivalului „Curtea Armenească”, la Cluj-Napoca
Muzeul Etnografic al Transilvaniei invită publicul în zilele de 11 și 12 iulie 2025 la cea de-a VI-a ediție a Festivalului „Curtea Armenească”. Vor fi două zile pline de culoare, tradiție și emoție armenească, cu muzică și dans tradițional, mâncăruri delicioase și autentice, ateliere interactive pentru toate vârstele, expoziții de artă și fotografie, târg cu produse tradiționale și lansare de carte. Deschiderea oficială va avea loc vineri, 11 iulie 2025, și se va desfășura în curtea Muzeului Etnografic al Transilvaniei, situat pe str. Memorandumului nr. 21 din Cluj-Napoca. Vor participa…
Read MoreZiua Franței, sărbătorită la Cluj
Ziua Franței a fost sărbătorită, în avans, în Cluj-Napoca. Peste 600 de persoane au participat la recepția organizată în Parcul Central, la Centrul de Cultură Urbană Casino. Evenimentul a fost organizat de Institutul Francez, de Agenția Consulară a Franței și de Clubul Francofon de Afaceri Cluj. Invitații au fost atât din mediul de afaceri, administrație, mediul consular, mediul de afaceri, cât și din sectorul cultural. Printre invitați s-au numărat deputații Radu Moisin și Ovidiu Cîmpean, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Cornel…
Read MoreLucrări de întreținere pe DJ 103G, în zona Podeni – Moldovenești – DN 75
Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere curentă și periodică pe drumul județean DJ 103G, mai exact pe sectorul de drum limită cu județul Alba – Podeni – Moldovenești – DN 75. Lucrările au drept scop îmbunătățirea infrastructurii rutiere și creșterea gradului de siguranță a circulației. Este vizat, astfel, sectorul de drum în lungime de 14 kilometri situat între pozițiile kilometrice 13+200 și 27+200. Operațiunile constau în întreținerea părții carosabile și a platformei drumului prin frezarea zonelor deteriorate de carosabil, tratarea burdușirilor și a tasărilor, colmatarea…
Read MoreSportinCluj: CFR Cluj vrea să îl transfere pe Victor Dican
Meciurile din cea de-a doua parte a sezonului trecut, precum și Supercupa pierdută în fața FCSB au arătat că CFR Cluj se confruntă cu probleme în defensivă. În acest context, echipa clujeană încearcă să se întărească cu jucători de valoare, potrivit SportinCluj.ro. CFR Cluj dorește să îl transfere pe Victor Dican de la Farul Constanța, potrivit Gazetei Sporturilor. Echipa patronată de Gheorghe Hagi ar dori 500.000 de euro în schimbul transferului fotbalistului în vârstă de 24 de ani, care poate evolua atât pe postul de fundaș central, cât și pe…
Read MoreCare au fost cauzele revoluției ruse din 1905
Revoluția Rusă din 1905 a fost formată dintr-un val de tulburări politice și sociale în Imperiul Rus, care a început pe 22 ianuarie 1905. A implicat greve, răscoale țărănești și revolte militare împotriva țarului Nicolae al II-lea, ducând la crearea Dumei de Stat și a Constituției din 1906. Deși aceste reforme au introdus o monarhie constituțională, ele au fost ulterior slăbite de autocrație. Tulburările din Rusia anului 1905 au fost alimentate de o nemulțumire generalizată. Țăranii s-au confruntat cu sărăcia și restricțiile funciare, în timp ce minoritățile etnice au suferit…
Read MorePrinți și prințese din spectacolele teatrului „Puck”, la Muzeul Păpușilor 2025
Personaje din spectacolele Teatrului de Păpuși „Puck”, precum și decoruri și elemente de scenografie, vor putea fi admirate în următoarele zile la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în cadrul expoziției „Muzeul Păpușilor” 2025. Muzeul Păpușilor se află la cea de-a 19-a ediție și va putea fi vizitat în perioada 11 – 27 iulie 2025 în sala de expoziții temporare a Muzeului de Artă, în partea stângă a intrării în clădire. Personajele principale ale evenimentului sunt prinți și prințese din spectacole mai noi și mai vechi din repertoriul Teatrului de Păpuși…
Read More