Pagina de istorie: Dacia, produsul înţelegerii dintre Charles de Gaulle şi Ceauşescu

În acest an se împlinesc 50 de ani de când pe poarta uzinelor Dacia a ieşit primul autoturism sub această marcă. Proiectul automobilului românesc de inspiraţie franceză a putut fi realizat datorită influenţei pe care generalul Charles de Gaulle o avea asupra lui Nicolae Ceauşescu. Acum, Dacia este unul dintre cele mai de succes produse româneşti şi a devenit una dintre maşinile cele mai apreciate la nivel european, scrie RFI în pagina de istorie.

Tradiţia fabricării automobilelor pe actualul teritoriu al României a început la Arad, înaintea Primului Război Mondial. Pe atunci, Aradul se afla în Imperiul Austro-Ungar şi găzduia fabrica de automobile MARTA. Aceasta a dispărut după război, însă la începutul anilor 1940, industriaşul Nicolae Malaxa lansa proiectul unui automobil sută la sută românesc.

 

Automobilul Malaxa era deosebit de elegant şi era considerată o maşină performantă. Însă liniile de producţie Malaxa au fost confiscate de sovietici la sfârşitul Celui de-al Doilea Război Mondial şi mutate în URSS.

 

În acest context, în anii 1960, conducerea comunistă a României a stabilit că trebuie să reia producţia de automobile în ţară. Pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, liderii comunişti au decis să cumpere licenţa unui automobil occidental. Au început discuţiile cu Renault, Peugeot, Fiat, Alfa Romeo şi Aston Martin. Însă factorul decisiv care a determinat alegerea lui Nicolae Ceauşescu nu a fost de ordin economic, ci politic. Una dintre urmările vizitei în România a generalului Charles de Gaulle, preşedintele Franţei, a fost semnarea contractului cu Renault. Uzina de automobile din Colibaşi, astăzi Mioveni, a fost construită în doar un an şi jumătate şi a început fabricarea modelului Renault 8, redenumit Dacia 1100.

 

Primul model au ieşit din fabrică în 20 august 1968 şi a fost dăruit lui Nicolae Ceauşescu. Viteza maximă a autoturismului era de 138 km/h, cu 46 de cai putere, iar toate părţile componente ale maşinii erau furnizate de Renault. În 1969, a început şi fabricarea modelului Dacia 1300, care era o licenţă a modelului Renault 12. Acesta a cunoscut mai multe variante, inclusiv unele de lux, destinate nomenclaturii PCR.

 

Citiţi mai multe pe rfi.ro.

Related posts

Leave a Comment